Autor: Personaliuudised.ee • 7. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui pikk peab olema noore puhkus?

Tööinspektsiooni nõustamisjurist Helena Ilves selgitab koos praktiliste näidetega, kuidas arvutada noortele puhkusehüvitist.
Foto: Pixabay.com

Küsimus: Sõlmime 17-aastase noorega hooajatööks tähtajalise töölepingu. Lepingu kehtivuse ajal saab ta 18. Kuidas arvutatakse talle puhkusehüvitist, kas 35 või 28 kalendripäeva eest? Kuidas toimuks arvutus siis, kui sõlmime tähtajatu töölepingu ja vahetult pärast lepingu sõlmimist saab ta 18?

Vastab tööinspektsiooni nõustamisjurist Helena Ilves: Töölepingu seaduse kohaselt on alaealise töötaja põhipuhkuse kestus 35 kalendripäeva kalendriaastas ning seda olemata sellest, et alaealine saab kalendriaastal (töösuhte ajal) täisealiseks.

Töötaja saab nõuda põhipuhkust siis, kui ta on tööandja juures töötanud vähemalt kuus kuud. Põhipuhkust antakse töötatud aja eest. Seega alates töösuhte algamisest hakkab töötaja teenima endale põhipuhkust.

Kui tööleping on sõlmitud tähtajalisena ja selle kestvus on lühem kui kuus kuud, siis töötajal puudub võimalus töösuhte ajal puhkust nõuda ja seetõttu hüvitatakse talle tema teenitud põhipuhkus rahaliselt töösuhte lõppedes.

Näide 1: töötaja töösuhe kestab 1.juunist kuni 31.juulini. 14.juulil saab töötaja täisealiseks. Töösuhte viimasel päeval, so 31. juulil tuleb tööandjal töötajale välja maksta lõpparve (töötasu ja puhkusehüvitis). Kuna töötaja ei töötanud tervet aastat, siis teenis ta kahekuulise töötamise ajaga põhipuhkust 35 (kalendriaastas väljateenitavate põhipuhkuse päevade arv) / 365 (kalendripäevade arv kalendriaastas) × 61 (kalendripäevade arv 1. juunist kuni 31.juulini) = 5,84 kalendripäeva. Tööandjal tuleb 5,84 päeva eest arvutada ja maksta põhipuhkusehüvitis.

Näide 2: töötajaga sõlmitakse tähtajatu tööleping 1. juunil 2018 ning 14. juulil saab töötaja 18aastaseks. 2018. aasta eest arvestatakse noorele töötajale 35-kalendripäevast puhkust (proportsionaalselt töötatud ajale): 35 (kalendriaastas väljateenitavate põhipuhkuse päevade arv) / 365 (kalendripäevade arv kalendriaastas) × 214 (kalendripäevade arv 1. juunist kuni 31. detsembrini) = 20,52 kalendripäeva. 2019. aastal on töötaja täisealine ning teenib edaspidi 28 kalendripäeva põhipuhkust aastas.

Allikas: tooelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456