19. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuum ilm võib kaasa tuua ootamatute tagajärgedega tööõnnetuse

Tööelu portaal jätkab erinevate lugude avaldamist rubriigis "Juhtunud, kuid võinuks juhtumata jääda" ja on vaatluse alla võtnud ühe reaalses elus juhtunud tööõnnetuse, mida analüüsib tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant.

Tööinspektsioon juhib tähelepanu sellele, mida oleks saanud ja saab tööohutuse seisukohast ette võtta, et sarnaseid juhtumeid edaspidi vältida. Kasulikke näpunäited jagub nii tööandjatele kui ka töötajatele.

Mis juhtus?

Suvesoe oli kestnud juba mitu nädalat ja temperatuurid ei näidanud sugugi alanemise märke. Erinevalt selle aasta kevadöödest oli tol suvel ka öised õhutemperatuurid pigem troopilised ja alla 28 kraadi ööpäeva keskmine eriti ei langenudki.

Töid tehti hoone katusel, mis oli küll lamekatus, kuid katuseakendega. Nagu öeldud, olid ilmad väga kuumad ja selle tõttu olid ka katuseaknad avatud. Kuivõrd katusetöid tehti tõrvapapi ja pigitamisega, oli katusel veelgi palavam, sest must värv akumuleerib soojust intensiivsemalt.

Nii juhtuski, et suure kuuma ja füüsilist jõudu vajava töö tõttu kukkus üks ehitustöölistest kokku. Kahjuks aga toimus teadvuse kadu katuseakna läheduses ja töötaja kukkus katuseaknast sisse alloleva ruumi põrandale. Nii oli kukkumine sedavõrd kõrgem ning tagajärjed rängemad.

Töötaja jäi küll ellu, kuid saadud vigastusest tema mõistus ei taastunud. Nii ei olnud ka hiljem võimalik saada töötajalt selgitusi, mis juhtus.

Miks juhtus?

Et niisugused õnnetused oleksid olemata, tuleks veel kord hinnata, kas tööandja on teinud kõik endast oleneva. Ei tohi unustada, et ka lamekatus ei ole täiesti ohutu.

Abinõud taoliste juhtumite vältmiseks:

piisavalt joogivett, mis oleks kerge soolasisaldusega (mineraalvesi on sel puhul parim variant);

hele peakate, mida ideaalis võiks märjaks teha, et jahutus paremini toimiks ja ülekuumenemine ei ohustaks;

piirded nendesse kohtadesse, kus on allakukkumise oht – ära unusta katuseservi ega katuseaknaid;

piirded ei tohi nende vastu minekul/neisse sattumisel puruneda, vaid peavad tõkestama/vältima kukkumist.

töö- ja puhkeaeg paika ning puhkus jahedamas (aga mitte külmas) ruumis!

Allikas: Tööelu.ee

High Angle View Of A Repairman Fallen From Ladder
Foto: Andriy Popov
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456