18. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

16 aastasest ebakindlast väikelinnatüdrukust telemarketingi tiimijuhiks

Arvad, et va

Linda on praegu 18-aastane tegus neiu, kellest ei oskaks aimatagi, et iga päev on tema juhtida ja koolitada terve meeskond müügiinimesi. Tema vanus ja kiire tõus karjääriredelil on tekitanud ikka ja jälle küsimusi, mis Lindat tänaseks juba naerma ajavad. ”Vanus on kõige väiksem takistus, mis üldse kunagi kellelgi olla võib, ükskõik mille puhul,” sõnab Linda. ”Kui inimene teab, mida ta tahab, ning selle nimel kõvasti töötab, ei takista teda miski.”

Olid 16, kui kandideerisid telefoni teel Viasati teenuseid müüma. Kust selline mõte ja mida sa oma töövestlusest mäletad?

Olin tõesti värskelt 16-aastaseks saanud, kui kandideerisin. Mul ei olnud mingisugust eelnevat töökogemust ja kui täiesti aus olla, polnud mul isegi elementaarset suhtlemisoskust, rääkimata enesekindlusest. Olin väikelinna plika, käinud väga väikeses koolis, kus polnud palju õpilasi, ja seetõttu olin suhtlemisel enda arvates pigem kohmakas. Küll aga on minus alati põlenud kirg end kehtestada ja välja paista, erineda.

Selle kire tõttu otsustasin ühel hetkel kolida kodukandist 60 km eemale Tartusse. Hakkasin käima suures koolis ja vajasin töökohta. Mäletan oma elu esimest töövestlust Viasatis. Olin näost üleni punane ja imestan, et mul üldse mingid sõnad suust välja tulid. Mäletan, et minult küsiti, miks ma tahan müügitööd teha ning kuhu ja kuidas ma jõuda soovin. Sellest, kuhu ma praegu jõudnud olen, ei julgenud ma tol hetkel isegi unistada mitte. Olin töövestlusel väga pabinas, kuid üritasin paista julge ja enesekindlana. Pärast vestlust helistati mulle mõni päev hiljem ning enda rõõmuks sain tööle. Proovipäeva mul polnud ja minu meelest on see hea. Küll aga tuleb enne klientidega suhtlemist läbida paaripäevased koolitused.

Miks müügitöö?

Müügitöö on üks hirmuäratav töö, eriti, kui sul puudub see suur ja tugev enesekindlus ning suhtlemisoskus. Küll aga ütlen täna, käsi südamel, et see on absoluutselt parim töö, millest alustada ning töö, mida osata. Ma ei oska sõnadessegi panna, kui palju olen tänu oma tööle arenenud ja inimesena kasvanud. Päevast päeva täiesti võõraste inimestega suhelda ning neile midagi müüa oli minu jaoks alguses niivõrd raske, et õhk ja sõnad kippusid ikka varakult otsa saama ja nii see kõne teinekord ka lõppes.

See enesekindlus ja suhtlemisoskus, mis tänu müügitööle on kahe aastaga minus tekkinud, on muutnud meeletult ka mu igapäevaelu. Kes ei tahaks osata end veelgi paremini väljendada, oskuslikult argumenteerida ning olla enesekindel?

Ühel hetkel tehti sulle ettepanek võtta vastu väljakutse hakata tiimijuhiks. Kuidas see juhtus?

Tiimijuhiks õnnestus mul saada ainult tänu sihikindlusele ja järjepidavusele. See oli eelmise aasta märtsis. Asendasin oma tollast tiimijuhti ja kuna see uus kogemus mulle väga meeldis, rääkisin sellest ka oma juhile. Ta jättis selle meelde ja ühel hetkel, kui mu juht töökohta vahetas, soovitas ta mind enda asemele. Alguses oli küll kahtlusi, kuidas ma nii noorena nii vastutusrikkal ametikohal hakkama saan, kuid mulle anti võimalus. Arvan, et paistsin silma kui töötaja, kes on väga motiveeritud ja tugeva sooviga edasi püüelda. Kui vanade tiimikaaslaste peale mõtlen, võtsid teised seda tööd kui lihtsalt tööd, mina nägin ning näen siiani oma töös võimalusi jõuda veelgi kaugemale.

Kui raske või kerge on sul teistest nooremana oma tiimi juhtida? Kas sinu vanus on tööl takistuseks?

Ma ei ütleks, et nooremana juhipositsioonil raske oleks. Pigem on mind just hinnatud, et toon igapäevatöösse värskeid ideid ja uusi lähenemisi, seega vanus pole mingi takistus.

Juhile on kindlasti pidev enesetäiendamine väga oluline. Kust sina uusi teadmisi ja kogemusi ammutad?

Tänase päevani on mul üks lihtne reegel enda arendamiseks ja uute kogemuste saamiseks: proovin iga päev midagi uut. See võib tunduda väikese asjana, kuid annab väga palju juurde ja seda saab rakendada absoluutselt igal hetkel.

Mulle on andnud väga palju juurde ka ise koolituste väljatöötamine, sest see tähendab mingisse teemasse päris süvitsi minekut.

Vahepeal õnnestub ka erialaseid raamatuid lugeda. Seni on lemmikuteks Grant Cardone'i „Müü või müüakse sulle“ ja John C. Maxwelli „15 hindamatut kasvuseadust“. Mõlemad on meeletult motiveerivad ja kasulikud raamatud, mida kõikidele müügiinimestele lugeda soovitaksin.

Vaatan ka erinevaid videoid ja usun siiralt, et Grant Cardone'i videokursused ongi põhjus, miks olen täna siin, kus ma olen.

Milline peaks sinu arvates üks õige tiimijuht olema?

Kindlasti väga julge. Julge motiveerima, eksima, proovima uusi asju, õpetama ning vajadusel ka n-ö võitlema. Sama tähtsad on ka energilisus ja rõõmsameelsus.

Kuhu sa edasi tahad jõuda? Millest nüüd unistad, kui juhipositsioon nii varakult juba saavutatud?

Nüüdseks sihin kindlasti veel kõrgemaid juhipositsioone. Juhi roll on kindlasti see, mis mulle sobib ja väga meeldib. Küll aga enne veel, kui karjääriredelil järgmised sammud teen, soovin aastaks-kaheks maailma avastama minna.

Mida sa soovitaksid noortele, kes teevad alles esimesi tibusamme tööturul?

Mul on nii kahju näha ja kuulda, kuidas väga paljud noored toovad oma vanust takistuseks ja vabanduseks, miks mitte midagi teha. Lihtne ja loogiline tõde on see, et mida varem sa alustad enesearengu ja tööga, seda kaugemale sa jõuad. Seda lihtsalt seetõttu, et sul on rohkem aega kasvada ja õppida. Ma soovitan kindlasti kõigil julgelt haarata kõikidest võimalustest, mida elu pakub. Katsetage, julgege teha vigu, proovige ja mis peamine - julgege endasse uskuda. Mida varem karjääriredeli esimesele pulgale astuda, seda parem. Kui tunned end kandideerides ja ka uue tööga alustades ebakindlalt, oled ärevil, siis tea, et see on ainult hea. See tähendab, et teed midagi uut ning teisiti ja sellest on alati võimalik midagi õppida. Minu jaoks oli Viasat just vinge koht, kus alustada - seal oli ja on siiani olemas õhtune vahetus, mis sobis kooli kõrvalt tööl käimiseks ideaalselt.

detail switchboard with microphone
Foto: Ralph Mats, Scanpix/Panthermedia
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456