Tööjõukriis on 12 aasta teravaim, enim on puudu oskustöölistest

ManpowerGroupi Baltikumi juht Heigo Kaldra
ManpowerGroupi Baltikumi juht Heigo Kaldra

Maailma suurima värbamisuuringu põhjal pole tööjõupuudus olnud viimase 12 aasta jooksul kordagi varem nii terav kui praegu. Koguni 45 protsenti küsitletud tööandjatest üle maailma tõdes, et vajalike oskustega töötajaid on keeruline leida.

ManpowerGroupi uuring, mis hõlmas enam kui 39 000 tööandjat 43 riigist, sedastas, et oskustööjõu puudus on mullusega võrreldes hüppeliselt kasvanud, kusjuures probleem puudutab enam just suurettevõtteid (250+ töötajat), millest koguni 67 protsenti on hädas sobilike eelduste ja oskustega inimeste leidmisel. Samal ajal alla 10 töötajaga firmades on vastav näitaja 32 protsenti. Eelkõige tuntakse puudust spetsiifilistest tehnilistest oskustest, näiteks elektrikutest, mehaanikutest, inseneridest ja IT-spetsialistidest. Iga neljas tööandja märkis uuringu raames, et tänavu on värvata keerulisem kui eelmisel aastal.

Kõige kriitilisem on oskustööjõu puuduse küsimus Jaapanis (89%), Rumeenias (81%) ja Taiwanis (78%), kõige väikseim Hiinas (13%), Iirimaal (18%) ja Suurbritannias (19%). Eestile lähimatest riikidest on Rootsil tööjõuprobleem 42 protsendil, Soomes 45 protsendil ja Poolas 51 protsendil tööandjatest.

“Baltimaid selles uuringus küll eraldi ei käsitletud, aga hinnanguliselt oleme lähiriikidega sarnasel positsioonil,” nentis Manpoweri Baltikumi juht Heigo Kaldra. “Eesti ettevõtjad on samamoodi oskustööjõuga tõsiselt kimpus, seda enam, et Eestisse lubatakse nii ajutist kui pikemaajalist välistööjõudu sisuliselt lukuaugu kaudu ehk riik on ise loonud täiendava pudelikaela,” ütles Kaldra. “Korraldatud uuringu järelduste peamised märksõnad on haridussüsteemi ümberkujundamine ja elukestev õpe, mis peaks alarmeerima eelkõige haridusjuhte. Haridussüsteem peaks oskuste ja teadmiste kõrval panema oluliselt suuremat rõhku kohandumisvõimele ja pidevale valmidusele uusi asju õppida, sest erialade elutsükkel muutub lühemaks ja ka samale ametile seatavad ootused on muutuses. Näiteks Eestis on praegu olukord, kus vajalike oskustega raamatupidajaid otsitakse tikutulega taga, aga teisalt on paljud raamatupidajad riiklike uuringute andmetel tööta, millest võib järeldada, et oskused pole ajaga kaasa tulnud, kuid kahtlemata on ka muid tegureid, mis sellise vastuolulise tulemuse võivad anda.”

Varasem kõrgeim globaalne tööpuudus oli aastal 2007, mil 41 protsenti tööandjaid oli raskustes töötajate leidmisega. Viimase 12 aasta madalaim näitaja oli aga aasta hiljem - 31 protsenti.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Valdkonna töökuulutused