Autor: Äripäev • 27. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Pixabay.com

Kesk-Euroopa vaevleb raskes tööjõupuuduses

Kiire palgatõus ja töökäte nappus ei ole Baltikumi eripära, sarnaste probleemidega on kimpus ka kõik Kesk-Euroopa riigid, kirjutab Äripäev.

Riigid, kust veel mõne aasta eest töötud edasi Lääne-Euroopasse rändasid, on praeguseks täistööhõivele päris lähedal ning tulevikuski on neil karta tööealiste vähenemist, kirjutab Financial Times. Nimelt ootab lähema 30 aasta jooksul Poola, Ungari, Tšehhi ja Slovakkia elanikkonda ees 13protsendiline kahanemine.

Samal ajal on Lääne-Euroopa ettevõtete kohalikud filiaalid rajanud usinalt tehaseid üle kogu piirkonna. JPMorgan rajab uue kontori Varssavisse, Jaguar Land Rover toob uue Land Rover Discovery tootmise Slovakkiasse ning Daimler ja BMW ehitavad üksteise võidu tehaseid Ungarisse.

Kõrge tööhõive paistab silma ka palkades, mille tõus Euroopa keskmist mäekõrguselt ületab. Viimase kaheksa aasta peale kokku on euroala nominaalne palgatõus jäänud alla 15 protsendi, Ungaris seevastu on palgad tõusnud üle poole ja teistes Kesk-Euroopa riikides jäänud 30–40 protsendi vahepeale. Ja seda kiirenevas tempos: esimeses kvartalis oli tööjõukulude kasv neljas riigis 8–10 protsenti.

Lühiajalises plaanis ei kavatse ükski neist riikidest suuremat immigratsiooni tööjõupuuduse leevenduseks kaasa kutsuda. Põhjused on poliitilised ja ideoloogilised, piisab, kui vaadata, kes on võimul Ungaris või ka Poolas.

Poola sealjuures on veel kõige agaram välistööjõu kaasaja. Praegu kaalutakse tõsimeeli turu avamist Filipiini päritolu inimestele. Ning peamine tööjõu allikas on Ukraina, kust möödunud aastal sai ajutise tööloa 1,7 miljonit inimest. Ettevõtete hinnangul töötab Poolas pidevalt umbes 2 miljonit ukrainlast, mis on Euroopa suurim migratsiooniline nähtus.

Poolas valitsev meelsus ja ka valitsus seda tunnistada ei taha, viimaste ametlik seisukoht on „parem depopulatsioon kui immigratsioon“, sama retoorika kõlab ka Ungaris.

Tegelikult ei saa ka Ukraina jääda igaveseks Poola tööjõuga varustajaks. Lähema kolmekümne aasta jooksul jõuab seal kätte veel hullem demograafiline kriis kui Kesk-Euroopas üldiselt. Ka sihivad Poola sõitnud ukrainlased üha enam lääne poole: hoolimata keeleliselt sarnasest keskkonnast ei suuda Poola ja Tšehhi palgad neid siiski kinni hoida.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456