Autor: Personaliuudised.ee • 11. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjalik juhendamine hoiab töötaja elu ja tervist

Tööinspektsioon kutsub tööandjaid pöörama suuremat tähelepanu töötajate juhendamisele ja väljaõppele.

Eestis juhtub päevas keskmiselt 14 tööõnnetust, neist viiendik on raskete tagajärgedega. Sageli on selle põhjuseks töötaja puudulik väljaõpe ja juhendamine.

Tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu sõnul ei kipu Eesti tööandjad juhendamisele ja väljaõppele eriti aega kulutama.

„Töötajate puudulik juhendamine ja väljaõpe on töökeskkonnas tuvastatud rikkumistelt teisel kohal. Selline praktika on meie tööandjatest lühinägelik, sest hästi väljaõpetatud töötaja oskab oma tööd teha kordades paremini, samuti aitab põhjalik juhendamine ära hoida tööõnnetusi. Töötajatel tuleb aga juhendamisel saadud suuniseid ja näpunäiteid ka igapäevatöös rakendada, lisas ta.

„Formaalne allkiri juhendamist kinnitaval lehel, kui juhendmaterjalid on läbi lugemata, ei aita. Kui puudub teadmine, kuidas õigesti tegutseda, siis võib iga väiksemgi ohuolukord lõppeda raskete tagajärgedega“, rõhutas Maripuu.

2017. aastal laekus tööinspektsioonile 5184 teadet tööõnnetustest. Võrreldes 2016. aastaga kasvas tööõnnetuste arv 85 võrra ja seda peamiselt just raskete tööõnnetuste poolel.

Selle aasta esimesel poolaastal juhtus Eestis enim õnnetusi metallitööstuse valdkonnas (285). Sellele järgneb kaubandus (258), kus on varasemaga võrreldes suurim õnnetuste kasv. Järgnevad riigikaitse (251) ning puidutööstus (211). Maakondlikult juhtus enim tööõnnetusi Tallinnas, Harjumaal ja Võrumaal, vähim aga Hiiumaal. Välismaal juhtus enim õnnetusi Eesti töötajatega Soomes ja Rootsis.

Juhendamise olulisuse meelde tuletamiseks kutsub tööinspektsiooni ettevõtteid ja organisatsioone septembri viimasel nädalal osalema algatuses „Panusta ohutusse, kohe!“. Üleskutse eesmärk on näidata, mil viisil on asutustes juhendamine korraldatud, ja anda selle kaudu ideid ka teistele.

Algatusega liitumiseks tuleb septembri viimasel nädalal (24.-30.09) korraldada tööohutuse alane juhendamine, teha aktsioonist foto või video ja saata registreerimisvormis toodud kontaktile. Saadetud fotod kogutakse osalevate ettevõtete nõusolekul Tööelu Facebooki-lehele, et innustada tegutsema ka teisi. Registreeruda saab SIIN kuni 30. septembrini.

Praktilisi ohutusnõuandeid ja juhendamisega seotud teavet nii töötajale kui ka tööandjale leiab tööinspektsiooni Tööelu portaalist.

Foto: Fabrice Michaudeau, Scanpix/Panthermedia
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456