11. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas muutub lähiaastatel personalijuhi rolli tähtsus?

Tänases tööjõuturu olukorras ja valitsevas tööjõupuuduses on eelis töötajal. Töö tegemise viise ja kohti on vaata et rohkem kui ei kunagi varem. See tähendab nii ettevõttele kui ka personalijuhile suurt väljakutset. Millised on peamised trendid personalijuhi töös järgneva viie aasta jooksul?

Järgnevatel aastatel näeme jätkuvalt personalijuhi peamise rollina tugeva organisatsioonikultuuri ja atraktiivse töökeskkonna kujundamist, mis annavad nii ettevõttele kui ka tööandjale konkurentsieelise. See on suur vastutus ja nõuab nii personalijuhi kui ka juhtkonna üksmeelt ja koostööd. Näeme, et tööotsijad ootavad tööd, millel oleks tähendus ja mõte. Seetõttu on järgmiste aastate peamisi märksõnu kindlasti töötajate suurem kaasamine ja võimestamine.

Töötajate kaasamine on tänapäevane juhtimisvõte, millest ei saa mööda vaadata. Esiteks aitab see tekitada paremat organisatsioonikultuuri. Areneva ja edasipüüdliku ettevõtte töötajatel peab olema võimalus ideid ja lahendusi välja pakkuda, aga samal ajal julgus ka otsustada ja vastutada. See tugevdab inimese seotust organisatsiooniga ja paneb teda tundma ühe osana sellest. See on oluline eesmärk, sest näiteks külalislahkuse äris, aga mõistagi ka teistes valdkondades, on oluline, et töötajad tunneksid uhkust oma rolli ja ettevõtte üle. Tähtis on ettevõtte hea maine, kaasaegne töökeskkond, rõõmsameelne ja pulbitsev sisekliima, usalduslikud suhted ning arengu- ja karjäärivõimalused. Personalijuhi hooliv ja samas terav silm peab jälgima, et pakume innustavat ja turvalist teekonda tööalaste unistuste täitmiseks.

Mõtestatumad koolitus- ja arenguvõimalused

Töötajate hoidmiseks ja toetamiseks tuleb tähelepanu pöörata töötajate arendamisele ja koolitamisele. Arendustegevuste olulisus ei vähene, vaid pigem muutub veelgi aktuaalsemaks ja kindlasti mõtestatumaks. Koolituse valdkonnas on juba täna trend online-koolituste osakaalu suurenemise suunas. Usun, et viie aasta pärast on enamik koolitusmaterjale veebipõhised ja traditsioonilisi klassiruumikoolitusi kohtab pigem harva. Arvan, et coaching ja mentorlus on jätkuvalt ettevõttekultuuri juurdunud praktikad. Personalijuhi roll on toetada ja suunata nii juhtide kui ka töötajate arengut, olles ise coach'iks ja luues organisatsioonis erinevaid võimalusi tööalaseks kasvuks.

Digitaliseerimine mõjutab ka personalivaldkonda

Kindlasti näeme lähiaastatel muutusi ka töötajate värbamise protsessis ja üks olulisi märksõnu on kindlasti digitaliseerumine, millest ka personalivaldkond mööda vaadata ei saa. Värbamine muutub mobiilsemaks, kommunikatsioonikanaliteks on teadetetahvli asemel rakendused ja koosolekud toimuvad uute põnevate tehnoloogiate vahendusel. Ka administratiivsete ülesannete osakaal väheneb, kuna nutikad arvutiprogrammid suudavad genereerida vajalikke aruandeid ja analüüse.

Kahtlemata jätkub võistlus talentide pärast ka viie aasta pärast ning edukad on need, kel on tugev ja õiget sihtrühma kõnetav tööandja bränd. See aga nõuab pidevat tööd ja tegutsemist. Nii, nagu arenevad inimesed ja nende kasvavad soovid, peab ka tööandja ootuste ja trendidega kaasas käima.

* Kommentaar ilmus esimest korda lühendatud kujul tööandja turundus- ja värbamisagentuuri Brandemi blogis.

Hiltoni personalijuht Ulvi Parksepp
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456