14. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötamise register toob ettevõtjale lisatööd

Järgmisest aastast peaksid jõustuma maksukorralduse seaduse muudatused. Üks neist näeb ette töötamise registrisse täiendavate andmete lisamise, see aga suurendab raamatupidajate töökoormust.
Raamatupidajate töökoormus jälle kasvab
Foto: scanpix

Riigikogu on menetlusse võtnud maksukorralduse seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu. Ettevõtjate ja raamatupidajate seas on palju segadust tekitanud plaan lisada uusi andmekoosseise töötamise registrisse (edaspidi: TÖR). Muudatuse jõustumise korral tuleks TÖR-i täiendavalt lisada töötaja ametinimetus, töö tegemise koht ja tööaja määr. Muudatus puudutab vaid töötajaid, kes on tööle võetud töölepingu alusel.

Seletuskirja kohaselt on täiendavate andmete kogumise eesmärk tööandjate halduskoormuse vähendamine, mis tekib erinevate aruannete esitamisel statistikaametile. Siiski on just halduskoormuse kasv see, mille pärast tööandjad muret peaksid tundma. Uute tunnuste lisamine TÖR-i suurendaks ettevõtjate halduskoormust,sest äriühingud, kus on mitusada töötajat juba registrisse kantud, peaksid olemasolevate töötajate kohta uued andmed lisama ning edaspidi neid vajaduse korral muutma, mis nõuab omajagu aega ja kannatust. Muudatuse jõustumise korral ei ole võimalik uusi töötajaid registrisse ilma täiendavate andmeteta kanda.

Uued andmeväljad on järgmised:

Ametinimetus

Ametinimetus tuleb lisada vastavalt riigisisesele või rahvusvahelise tööorganisatsiooni rahvusvahelisele ametite klassifikaatorile. Vastava klassifikatsiooni puudumisel tuleb märkida tööülesannete sisust lähtudes lähim ametinimetus. Statistikaamet on selle jaoks koostanud ka oma kodulehele juhendi, kuidas ametinimetust TÖR-i sisestada.

Töö tegemise koht

Kõige rohkem kära on tekitanud töökoha aadressi, kus töötaja oma tööülesandeid täidab, kandmine registrisse. Nimelt pole paljud töökohad püsiva asukohaga ning samuti pooldab suur osa tööandjatest kodukontori kasutamist. Mida sellisel juhul teha? Liikuva töö puhul märgitakse töökohaks tööandja asukoht. Kui on aga kindlalt teada, et näiteks ehituse puhul viibib töötaja objektil vähemalt aasta, siis tuleks töökohaks märkida objekti aadress. Ka töökoha asukoha märkimiseks on statistikaamet koostanud nõuete juhendi, mis on tööandjale abiks andmete sisestamisel.

Tööaja määr

Kui töötaja on kantud TÖR-i enne muudatuse jõustumist, siis ei pea tööandja lisama selle töötaja tööaja määra, kuna maksuhaldur sisestab ise selle maksudeklaratsioonil esitatud andmete põhjal. Seetõttu kaob ka tööaja määra märkimine TSD lisal 1.

Töötamise registris on praeagu juba võimalik täiendavaid andmeid lisada ning klassifikaatoritega tutvuda, kuid need andmed ei ole veel kohustuslikud. Eelnevalt kirjeldatud muudatused plaanitakse jõustada 1. jaanuaril 2019.

Allikas: Raamatupidaja.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456