Värbamises kõige pessimistlikum on vana Euroopa

Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra
Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra

Maailma kõige tagasihoidlikuma töötajate värbamisprognoosiga riigid leiab valdavalt vanast Euroopast, seevastu on Ida-Euroopa ettevõtjad pea sama optimistlikud kui kiirelt arenevates Aasia riikides, sedastab rahvusvaheline kvartalipõhine värbamisuuring.

ManpowerGroupi uuringu raames küsitleti enam kui 59 000 tööandjat 44 riigist, millest kahekümne kahes on värbamisoptimism võrreldes eelmise kvartaliga kasvanud, neljateistkümnes kahanenud ning kaheksas jäänud endiseks. Tabeli esimesest poolest leiab seitse endist nn idabloki riiki, seevastu Lääne-Euroopa riike on tabeli esimesse poolde mahtunud vaid üks – Saksamaa. Enim on plaanis töötajaid juurde palgata Jaapanis (märkis 26% tööandjatest), Taiwanis (21%), Rumeenias (19%), Sloveenias (19%), USA-s (19%) ja Ungaris (18%). Maailma kõige madalama värbamisoptimismiga riigid on hetkel Ðveits (-2%), Itaalia (2%), Prantsusmaa (2%), Argentiina (2%) ja Suurbritannia (4%).

Nendest riikidest, kuhu eestlased sagedamini tööle suunduvad on hetkel oma värbamisplaanides optimistlikumad Austraalia (13%), Soome (9%) ja Iirimaa (9%), nõrgemat värbamisaktiivsust näitavad Rootsi (8%) ja Norra (5%).

Soome ettevõtjate optimism on eelmiste kvartalitega võrreldes langenud. Enim plaanitakse inimesi juurde värvata tootmises ning finantsvahenduses. Samas näiteks kaevandustes, transpordis ja ehitussektoris võib töökohtade arv järgmises kvartalis hoopis väheneda.

“Kui eestlane otsustab minna välismaale elama ja tööle, siis mõtleb ta tavaliselt Skandinaaviale, Saksamaale, Suurbritanniale või Iirimaale,” tõdes Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. “Vana Euroopa on küll justkui stabiilne ja kindel valik, aga teisalt on seal erialast tööd leida pigem keeruline. Nendes riikides on palju lihtöö pakkumisi, aga kõrgepalgalised lisandväärtusega töökohad hoitakse enamasti oma spetsialistidele. Seega võiks noored, kes tahavad minna maailma avastama, kaaluda hoopis Aasia suunda, mis areneb kiiremini ja kus on erialast tööd leida tõenäolisem. Samuti võib kaaluda Ida-Euroopat.”

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Valdkonna töökuulutused

FINANTSVALDKONNA ETTEVÕTE ootab oma meeskonda kogenud PERSONALIJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

22. oktoober 2018