Autor: Marju Põld ja Gähtlin Leppänen, OÜ Karjääripõld koolitajad • 29. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Job crafting’uga töö meeldivamaks ja tulemuslikumaks!

Oktoobris pöörati teiste kuudega võrreldes veidi enam tähelepanu inimeste vaimsele tervisele, kuna 10. oktoobril oli kalendris vaimse tervise päev. Korraldati hulgaliselt konverentse, seminare ja meedias räägiti rohkem, mis see vaimne tervis on.
Fashion designer or Tailors sketching pattern on fabric
Foto: Scanpix/Panthermedia

Hea vaimne tervis tähendab heaoluseisundit, milles inimene realiseerib oma võimeid, tuleb toime igapäevaelu pingetega, suudab töötada tootlikult ja tulemusrikkalt ning on võimeline andma oma panuse ühiskonna heaks. Hea vaimse tervise puhul mõjutame eri eluvaldkondi, kaasa arvatud töö tulemuslikkust ja panust ühiskonda, seega iga tööandja puhul peaks olema prioriteet, et tema töötajate vaimne tervis on hea.

Mida selleks annaks teha?

Inimene soovib realiseerida oma potensiaali ning olla tulemuslik ja tõhus, sest see annab talle heaolutunde, järelikult tuleb töökeskkonnas luua vastavad tingimused. Algul ongi inimene entusiastlik ja innukas ning töötab efektiivselt, sest töötingimused on töövestlusel kokku lepitud ja läbi räägitud ning inimene tuleb keskkonda, mis peaks olema talle sobilik. Kuid aastad lähevad ja esialgne entusiasm ei ole ammu enam see, mis varem. Järelikult on kusagil midagi, mis inimest häirib, tagasi hoiab, ärritab, segab või muul moel takistab.

Tihtipeale ei suudeta ise kõiki neid põhjusi üles leida, töökohta ka otseselt vahetada ei taha, sest paljud tingimused on ikkagi head, kuid rahulolu pole see, mis varem. Siinkohal on inimesel vaja tegeleda veidi töö kohandamisega (job crafting), mis analüüsib tööd kolmest komponendist lähtuvalt – tööülesanded ja nende sobivus, suhted ning töö mõte.

Marju Põld ja Gäthlin Leppänen astuvad üles ka 7. novembril toimuva Koolituskonverentsi töödisaini töötoas. Juttu tuleb job crafting’ust klotsi meetodil.

Soodushinnaga pääsme saad soetada veel vaid kuni 2. novembrini!

Töö kohandamine on töö rikastamise ja kujundamise meetod. Seda juhib töötaja ise, et muuta oma tööülesannete ja suhete piire, ulatust ning mõju nii tegelikult kui ka tunnetuslikult. See on oma töö analüüs, pilt sellest, kuidas inimene ise oma tööd mõistab, mis aitab kohandada tööülesandeid isiksusega sobivamaks ning rohkem tunnetada oma töö tähtsust ja tähendust. Analüüsi tulemusena tajutakse vähem pinget ja stressi ning suurenevad pühendumus, motivatsioon, tulemused ja töörõõm.

5 sammu, et hoogustada inimeste job-crafting’ut:

1. Enne kui hakata n-ö craft’ima, on vaja kindlat tõdemust, millist kasu töö peab looma organisatsiooni heaks, ehk peavad olema selged töötajate töö eesmärgid organisatsiooni eesmärkidest lähtuvalt. Crafting on mõttetu, kui töötaja saab olema hõivatud tööga, mis ei anna organisatsioonile otseseid tulemusi.

2. Töötajad õpivad teadlikult oma tööd kohandama – leiavad üles, mis motiveerib ja mis mitte, mis sobib ja mis mitte ning kohandavad oma töö iseendale innustavamaks. Meetodi rakendamise kogemused näitavad, et harjutust tehes töötajad ei kõrvalda ühtegi väga olulist ülesannet oma tööst, nad peamiselt lihtsalt reorganiseerivad oma tööülesanded viisil, mis pakub rohkem isiklikku rahuldust.

3. Usalda töötajat! Crafting’uks tuleb juhil unustada oma n-ö ülemuse-valvuri roll ja lasta inimestel harjutust teha. See usalduse koht teebki crafting’ust teistsuguse tööriista kui traditsiooniline job design, mida viivad läbi peamiselt juhid ja HR-spetsialistid disainides tööd inimesele. Job crafting’u viib läbi inimene ise.

4. Koosta edasine plaan koos töötajaga. Kuigi töötajal on nüüd oma kindel nägemus oma craft’itud tööst, siis vaid koos saate selle reaalsuseks teha. See võiks olla kahepoolne motiveeriv aruteluprotsess. Selles protsessis saab juht õppida efektiivsemaid mooduseid juhtimiseks, motiveerimiseks, meeskonnas energia ja sünergia tekitamiseks ja hoidmiseks.

5. Kasulik on craft’ida meeskondades! Sageli on võimalik-kasulik teha job-swapping (töö vahetus). Crafting paljastab töölõigud, millest praegune tegija ei hooli. Vahel on ülesandeid, mida peab täitma meeskond, kuid ei ole väga oluline, kes täpselt. Crafting’us võivad ilmneda töölõigud, mis on vajalikud, kuid mida hetkel keegi ei täida või nende suhtes kehtib meeskondlik vastustus, mis ei ole viinud eesmärgini.

Nutikat töö craft’imist!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456