6. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui tunned hirmu juhi ees?

Kas lähed närvi või tunned ennast halvasti, kui juht soovib sinuga rääkida? Kui nii, siis ilmselt on sul tema ees hirm, mis võib halvasti mõjuda sinu heaolule ning võimekusele.
Foto: Wolfgang Zwanzger, Scanpix/Panthermedia

„Hirm töökohas võib olla ohtlik tsükkel,” kirjutab Brian de Haaff, kes on Aha! tegevjuht. Vahel võib juht ennast sinuga ebamugavalt tunda ning ta püüab sinu enesekindlust kõikuma lüüa kuni selleni välja, et hakkad teda kartma.

„Ennast füüsiliselt tööl halvasti tundmine on kindel märk sellest, et midagi on väga valesti,” kirjutab ta. „Igas töös on stressirohkeid hetki, aga ükski töö ei ole väärt oma tervise pikaajalist rikkumist.”

Kui sa tunned ennast juhi juuresolekul ebamugavalt või isegi hirmul, siis siin on kaks soovitust, mida selle ületamiseks teha:

1. Pea meeles, et oled väärtuslik

„Sinu töö ei ole sina. Kui sa homme oma tööl enam ei tööta, oleksid sa inimesena ikkagi sama väärtuslik.”

Seda võib olla raske meeles pidada, kui sul on halb juht, aga seda peaks endale pidevalt meelde tuletama.

„Me kardame sageli halbu juhte, sest nad ohustavad meie elatusvahendeid – meie võimet maksta eluaseme eest, osta, mida me vajame ning edasi liikumist tööalaselt,” ütleb ta. „Ütle endale, et oled kõige sellega varem hakkama saanud ja saad ka edaspidi, hoolimata oma juhist.”

2. Tuleta endale meelde, et väärid lugupidavat kohtlemist

„Oma karjääri jooksul kohtad tõenäoliselt türanne, kes armastavad teistega manipuleerida ja neid mõnitada,” ütleb Haaff. „Kui sinu juht on selline, teeb see veel rohkem haiget.”

Sellises olukorras tuleb jääda väärikaks. „Sa ei saa kontrollida teiste inimeste käitumist, aga saad kontrollida enda vastust nende käitumisele. Sa saad rahulikult seletada kolleegile või juhile, et sulle võib tagasisidet anda, aga sa ootad, et seda tehakse väärikalt.”

Allikas: Business Insider/Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456