Autor: Personaliuudised.ee • 9. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kus on Eesti parim töökeskkond?

Tööinspektsioon tunnustab igal aastal ettevõtteid hea töökeskkonna arendamise eest. Auhinda antakse välja kahes kategoorias: alla 50 töötajaga ettevõte ning üle 50 töötajaga ettevõte. Sel aastal võitis suurettevõtete kategoorias Saaremaa Piimatööstus ning väikeettevõtete kategoorias Bonava Eesti.

Auhinnad andis üle tervise- ja tööminister Riina Sikkut. „Ükski tööandja ei taha, et tema töötaja saaks tööd tehes viga. Elu ja tervis on igaühele meist asendamatud väärtused. Seega, nii füüsiliselt ohutu töökeskkond kui ka vaimset tervist toetav töökliima aitavad hoida meie tervist,” sõnas ta. „Mul on hea meel tunnustada kaht ettevõtet, kus hoolimine töötajate tervisest ja ohutusest on loomulik osa töökultuurist,” lisas Sikkut. Minister tõstis Bonava Eesti puhul esile süsteemset lähenemist ohutusele ehitusplatsil ning innovaatiliste lahenduste kasutuselevõttu. Saaremaa Piimatööstuse puhul rõhutas minister ettevõtte töötajate kaasamist hea töökeskkonna loomisesse.

Saaremaa Piimatööstuses on töötervishoid ja tööohutus iga töötaja teema. Valdkonda veab töökeskkonnaspetsialist, kes on samal ajal ka personalispetsialist. Kaasatud on ka kõik tööjuhid, kelle jaoks ohutuse tagamine on osa igapäevatööst. Tööjuhid on hästi kursis nii töökohtadel esinevate ohtudega kui võimalustega nende tagajärgi vältida.

Bonava Eesti on ettevõte, kus töötervishoiu ja tööohutus ehitusplatsil on heal tasemel juhitud ning hoolitsetakse ka alltöövõtjate ohutuse ja juhendamise eest. Iga päev tegelevad ehitusplatsil ohutusega tööde juhid ning korra nädalas kontrollib olukorda töötervishoiu ja tööohutuse koordinaator. Korra kuus osaleb selles ka audiitor väljastpoolt ettevõtet. Ehitusplatsil avastatud rikkumiste edastamiseks kasutatakse nutitelefonides olevat äppi, mis võimaldab edastada rikkumiskohast tehtud pildi lihtsalt ja kiiresti ohutuse eest vastutajatele. Lisaks tavapärasele juhendamisele ja väljaõppele korraldatakse kord aastas tööohutuse teabepäev, milles osalevad ka kõik alltöövõtjate töötajad.

„Hea töökeskkond” tunnustusega soovib tööinspektsioon tõsta esile ettevõtteid, kus väärtustatakse töötajate tervist säästvat töökeskkonda ja ohutut töötamist. Auhinda antakse välja neljandat korda. Varasemalt on hea töökeskkonna auhinna saanud Crystalsol, Tallinna Vesi, Saku Metall, Harju Elekter Teletehnika, Baltic Oil Service ja Derivco Estonia. Auhinna kohta saab rohkem lugeda siit.

Bonava Eesti tegevjuht Timo Riismaa hindab saadud tunnustust kõrgelt. „Tööohutus on kogu Bonava Grupis väga olulisel kohal. Meil on selleks ka eraldi termin – nullkahju visioon. See märgib ettevõtte üht strateegilist eesmärki, et mitte keegi – töötaja, alltöövõtja, klient, inimene tänavalt – ei saaks Bonava tööplatsil viga ega haigestuks meie töökeskkonna tõttu,” selgitas Riismaa. „Meil on hea meel, et ettevõttes niivõrd tugevalt juurutatud tööohutuskultuur on saanud ka tunnustuse tööinspektsiooni spetsialistidelt.”

„Konkurents headele töötajatele on väga tihe, on arvukalt valdkondi, kus näeme kvalifitseeritud tööjõu puudust. Seetõttu on spetsialistide leidmiseks ja hoidmiseks oluline pakkuda muude hüvede kõrval ka ettevõttepoolseid lisaväärtusi. Töötajate heaolust ja tervisest hooliv töökeskkond on kindlasti Bonava oluline konkurentsieelis,” lisas Bonava Baltikumi personalijuht Kelly Tsilke.

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul oli sel aastal konkurents hea töökeskkonna konkursil tihe. „Eesti ettevõtjad väärtustavad üha enam head töökeskkonda, oma töötajate ohutust ja tervise hoidmist,” ütles ta. „Bonava tegevust iseloomustab heal tasemel töötervishoiu ja tööohutuse juhtimine ehitusplatsil. Hindame eriti kõrgelt seda, et ettevõte hoolitseb ka alltöövõtjate olme ja juhendamise eest. Ettevõte võtab ohutusalaseid tähelepanekuid tõsiselt ning on kiirelt valmis sekkuma. See näitab, et töötajate tervis ja turvalisus seatakse esikohale,” lisas Maripuu.

Allikas: Tööinspektsioon, Bonava

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456