Autor: Raamatupidaja.ee • 27. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksumäärad 2019

Vaata üle, millised on 2019 aasta maksumäärad ja maksuvaba tulu.
Maksumäärad 2019 aastal.
Foto: pixabay

Tulumaksu kinnipidamise määr on 20%.

Maksuvaba tulu summa sõltub isiku sissetulekust (kuus kuni 500 eurot ja aastas kuni 6000 eurot). Maksuvaba tulu rakendamiseks peab olema väljamakse saaja avaldus. Täpsem info SIIN.

Aasta maksuvaba tulu saad arvutada SIIN, kuu maksuvaba tulu saad arvutada SIIN ja palgakalkulaatori leiad SIIT.

Sotsiaalmaksu määr on 33%. Sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär on 500 eurot (2018. aastal kehtinud 470 euro asemel), s.t sotsiaalmaksu minimaalne kohustus on 165 eurot kuus.

Töötuskindlustusmakse määrad on töötajale 1,6% ja tööandjale 0,8%. Töötaja töötuskindlustusmakse (1,6%) kinnipidamise kohustus lõpeb töötaja vanaduspensioniikka jõudmise või ennetähtaegse vanaduspensioni määramise kuu viimasel kuupäeval. Siinjuures säilib tööandjal kohustus ka edaspidi maksta vanaduspensionieas töötajale või töötajale, kellele on määratud ennetähtaegne vanaduspension, makstud palgalt töötuskindlustusmakset tööandjale kehtestatud 0,8%-lises määras.

Seoses vanaduspensioniea tõstmisega (2017. aastal), kui isikukood algab numbritega 35512… või 45512…, siis makse kinnipidamine lõpeb alates 01.01.2019 (vanaduspensioniiga on 63 aastat 6 kuud olenemata soost).

Kogumispensioni makse määr on 2%. Kogumispensioni makse kinnipidamise kohustust saab kontrollida isiku isikukoodi järgi või masspäringuga SIIN. Samal aadressil tuleb eakate töötajate puhul kontrollida kohustusliku kogumispensioni makse kinnipidamise lõpukuupäeva (kohustusliku kogumispensioni makse tasumise kohustus lõpeb II samba pensionifondi osakute esimese tagasivõtmise päeva aasta 31. detsembril). See tähendab, et näiteks, kui pensioniikka jõudnud töötajal algasid kogumispensioni väljamaksed 2018. aasta keskel, siis II samba maksed peetakse kinni kuni 2018. aasta 31. detsembrini tehtud väljamaksetelt ja alates 2019. aasta 1. jaanuarist tehtud väljamaksetelt makset enam kinni ei peeta. Vanaduspensioni ea piiri ületanud töötajatel, kes jätkavad töötamist ning ei alusta kogumispensioni väljamaksete saamisega, toimub kogumispensioni arvestamine edasi tavapärasel viisil.

2018. aasta detsembri eest töötasu ja muude tasude ning sellelt kinnipeetavate ja arvestatavate maksude (maksete) arvestamisel tuleb meeles pidada, et vastavalt maksuarvestuse kassapõhisele printsiibile juhul, kui töötasu detsembri eest makstakse välja jaanuaris, siis tuleb maksud ja maksed arvestada 2019. aasta määrades (sealhulgas sotsiaalmaksu miinimumkohustus 500 eurolt ehk 165 eurot) ja deklareerida jaanuari eest esitataval vormil TSD (esitamise tähtaeg on 11. veebruar 2019). Kui aga detsembri töötasu makstakse välja 2018. aasta detsembris, siis tuleb maksude ja maksete arvestamisel/kinnipidamisel rakendada 2018. aasta määrasid ning deklareerida maksud ja maksed 2018. aasta detsembri eest esitataval vormil TSD (esitamise tähtaeg on 10. jaanuar 2019).

Erandiks on sotsiaalmaksusoodustuse arvesse võtmine vähenenud töövõimega töötaja puhul: kui Töötukassa maksustamisperiood (aruandekuu) on detsember, aga tööandja maksustamisperiood (väljamaksekuu) on jaanuar, siis jaanuaris detsembripalga maksmisel ja deklareerimisel TSD vormil jaanuarikuu kohta on tööandjal õigus vähendada selle töötaja sotsiaalmaksuga maksustatava tasu summa võrra, millelt Töötukassa deklareeris sotsiaalmaksu detsembris (kuni 470 eurot). Lisainfo: „Sotsiaalmaksusoodustus vähenenud töövõimega isiku tööandjale alates 1. juulist 2016"

Töötasu alammäärad leiad SIIT.

Allikas: Makus- ja Tolliamet

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456