Autor: Tõnis Elling, Deloitte Advisory maksunõustaja • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajate transpordi eest tasumine muutub aastal 2020 veelgi soodsamaks

21.11.2018 Riigikogu poolt vastu võetud tulumaksuseaduse (TuMS) muutmise seadus paneb tegelikult natukene muigama. Alguses mõtlesin, et see on trükiviga või mingi nali, aga ju siis see ongi nii mõeldud. Kui viimasel ajal on Riigikogul saanud tavaks, et maksumuudatustest ei tea maksumaksjad enam mitte vähemalt pool aastat ette ja seadusi jõustatakse tunduvalt väiksema etteteatamis tähtajaga, kui riigikogu kunagi endale kohustuseks seadis, siis maksumaksjale soodsad muudatused jõustuvad millegi pärast alles aasta pärast. No on vähemalt midagi oodata.
Töötajate ühistranspordi piletihind erisoodustusest vabaks
Foto: scanpix

Me kõik mäletame veel hästi, et alates 1. juulist 2017 ei loeta erisoodustuseks enam töötaja transport tööle ja koju juhul, kui esineb üks kahest juhust:

1. Töölepingu alusel töötava töötaja elukoht asub vähemalt 50 km kaugusel töökohast või;

2. Tööandja korraldab transporti sõidukiga, millel on vähemalt kaheksa istekohta või bussiga liiklusseaduse tähenduses.

Need kaks punkti ei ole omavahel seotud. Mõlemal juhul on oluline, et see muudatus puudutab ainuüksi töölepingu alusel töötavaid töötajaid, mitte juhatuse liikmeid või mingi muu võlaõigusliku lepingu alusel töötavaid isikuid.

Esimese punkti puhul on tähtis, et elukoht asuks töökohast vähemalt 50 km kaugusel. Seaduses küll täpsustatud pole, aga arvata võib, et vahemaad mõõdetakse reaalsest elukohast konkreetse töökohani, mitte asula või linna piirist. Küll aga ei ole oluline, mis transpordivahendiga töötaja tööle tuleb või kas ta ühistranspordiga saaks kohale või mitte. Transpordivahend võib olla lisaks autole ka buss, rong, lennuk, laev või helikopter. Seadusandja siin piiranguid ette ei näinud.

Teisel juhul ei ole maksuvabaks transpordikulu hüvitamiseks oluline, kui kaugel töökohast töötajad elavad. Siin on oluline, et tööandja korraldab transporti sõidukiga, millel on vähemalt kaheksa istekohta või bussiga liiklusseaduse tähenduses. Ehk siis tööandja võib tööle sõidu korraldada ka ühe asula või linna piires. Tähtis on sõiduki istekohtade arv.

21.11.2018 vastu võetud ja alles 1. jaanuaril 2020 jõustuv TuMS § 48 lõige 51 muudatus sätestab, et erisoodustusena ei maksustata töötajate elu- ja töökoha vaheliseks transpordiks kasutatud ühistranspordi piletihinna hüvitamist. Muu transpordikulu hüvitamist ei maksustata erisoodustusena, kui ühistransporti kasutades ei ole võimalik seda teekonda läbida mõistliku aja- või rahakuluga või kui puudega töötajal ei ole võimalik kasutada ühistransporti või ühistranspordi kasutamine põhjustab liikumis- ja töövõime olulist langust. Lõigu viimane osa jäi samaks, nagu see juba aastaid on olnud.

2017. suvel jõustunud muudatused puudutasid eranditult töölepinguseaduse alusel töötavaid isikuid, mistõttu juhatuse liikmed ning ametnikud jäid sellest soodustusest välja, sest seadus täpsustas konkreetselt, et muudatus puudutab ainult töölepingu alusel töötavaid isikuid. Nüüd vastu võetud ühistranspordipileti hüvitamise muudatusest saavad osa kõik töötajad TuMS § 48 lg 3 tähenduses. Seda asjaolu ei ole küll seaduse seletuskirjas täpsustatud, kuid seda võib seaduse tekstist järeldada, sest sama lõigu järgmises lauses tuleb täpsustus, et järgnev kehtib ainult töölepingu alusel töötavate töötajate kohta. Seadusandja teeb selget vahet, kellele üks või teine soodustus kehtib.

Allikas: Raamatupidaja.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456