21. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhid peaksid otsustamisel kasutama oma kolme „aju”

„Mu süda ütleb üht, aga mõistus teist.” See on levinud väljend juhtudel, kui peame tegema keerulisi otsuseid. Kuna juhid peavad tegema iga päev keerulisi otsuseid kiiresti, siis on selline sisemine heitlus neile tõenäoliselt vägagi tuttav.
Foto: Leo Lintang, Scanpix/Panthermedia

Uuringud näitavad, et sisemine konflikt otsuste tegemisel ei ole üksnes mõistuse ja südame, vaid ka n-ö kõhutunde vahel. Käitumismudelite uuringud on näidanud, et meil on tegelikult kolm „aju”, mis kõik võivad meid aidata oluliste otsuste tegemisel. Aga millise aju järgi peaksid juhid suunduma? Kas pea, südame või kõhutunde? Igaühel neist on oma spetsiifiline eesmärk ja nad võivad olla teistest kasulikumad mingites konkreetsetes olukordades.

Mõistuse hääl

Mõistuse hääl on spetsialiseerunud strateegilisele mõtlemisele ja aitab meil leida uusi ideid. See vastutab juhtide ratsionaalse mõtlemise eest ja nendes olukordades, kus on vaja tugevat strateegilist otsust, on vaja järgida mõistuse häält.

Tänapäeva kiires maailmas peavad juhid olema võimelised arendama uusi ideid, et nende organisatsioonid vastaksid muutustele just õigel ajal. Kui juhid selles ebaõnnestuvad, võib nende analüüsivõime olla nõrk ja selle tagajärjel võivad nad ignoreerida märke keskkonnast või teha valesid järeldusi.

Mõistuse häält on kasulik järgida otsuste tegemise ratsionaalses pooles, nagu näiteks plusside ja miinuste kaalumine, SWOT-analüüsi tegemine, ratsionaalsete argumentide otsimine ja kolleegide veenmine, faktide ja numbrite interpreteerimine, mis on seotud ideede ja objektiivse info võrdlemisega.

Südame hääl

Südame hääl kätkeb endas juhi väärtusi ja emotsionaalset intelligentsi, mis võimaldab tal kontakti luua ning väljendada oma tundeid ja muret. See võimaldab ka luua suhteid ja usaldust teistega ning aitab koostööd teha. Südant peab kuulama selliste äriotsuste puhul, mis mõjutavad enamaid inimesi. Kui juhid kasutavad südame häält, suudavad nad otsustamisel paremini arvesse võtta teisi, valides parima tulemuse kõigi jaoks.

Südant on parim järgida ülesannetes, mis nõuavad juhilt kontakti teistega, nende tunnete ja vajaduste kuulamist, siira huvi ülesnäitamist selle vastu, mida teistel on öelda, samuti konfliktide lahendamisel, inimeste juhtimisel ja delikaatsete otsuste tegemisel.

Kõhutunne

Kõhutunne ehk intuitsioon võimaldab juhtidel instinktiivselt toime tulla raskuste, vastuseisu ja ohuga, annab neile julgust muutuste tegemisel. See võimaldab neil kohe ära tunda ohu nende ärile ja peatab ebavajalike riskide võtmise otsustamisel. Kui kõhutunnet ei kasuta, siis on keerulisem plaane ellu viia ja tegutseda.

Intuitsiooni tuleks ära kasutada instinktiivsete äriotsuste juures, sest see võimaldab juhtidel vältida valikuid, mis võiksid olla halbade tagajärgedega, nagu näiteks olulised finantsotsused, personali värbamine ja investeerimine.

Kõhutunne võimaldab ellu viia plaane ja tegutseda, tagades selle, et oleme teadlikud võimalikest riskidest. On oluline, et juhid oleksid intuitsioonile avatud ja kasutaksid seda instinktiivsete otsuste tegemisel.

Parimate tulemuste saavutamiseks on juhtide jaoks tähtis õppida, kuidas kõiki kolme aju võimalikult tõhusalt kasutada. Organisatsioonid võiksid juhtidele pakkuda vastavaid koolitusi, mis aitaks neil ära tunda, milline neist sobib olukordades, millesse nad juhtidena satuvad, ja mida kuulata, kui on vaja teha olulisi otsuseid. See tagab, et juhid on otsustamisel võimalikult efektiivsed.

Tõlgitud People Managementist Tööheaolu.ee tellimusel.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456