Autor: Raamatupidaja.ee • 7. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus töötamise liik „FIE abikaasa"

Alates 1. jaanuarist 2019 teeb füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) oma majandustegevuses osaleva abikaasa kohta kande töötamise registrisse.
Uus töötamise liik „Sotsiaalmaksukohustusega FIE abikaasa"
Foto: scanpix

Kui FIE lõpetab või peatab oma tegevuse, peab ta lõpetama või peatama ka oma abikaasa töötamise kande töötamise registris. Töötamise registri kanne on aluseks sotsiaalkindlustuskaitse saamisel.

Töötamise registrisse tuleb hakata märkima tööaja määra.

Viimast korda tuleb tööaja määr deklaratsioonile TSD märkida detsembrikuu eest 10. jaanuariks 2019 esitataval TSDl. Järgmistele deklaratsioonidele tööajamäära enam märkima ei pea.

FIE ettevõtte tegevuses osalev abikaasa on äriregistrisse kantud FIE abikaasa, kes osaleb FIE ettevõtte tegevuses ning kellel ei ole FIEga sõlmitud töölepingut või töövõtu-, käsundus- või muu teenuse osutamiseks võlaõiguslikku lepingut.

Kuni 31. detsembrini 2018 esitab FIE oma majandustegevuses osaleva abikaasa registreerimiseks Maksu- ja Tolliametile avalduse. Kehtivad FIE abikaasa kanded tõstetakse 1. jaanuaril 2019 töötamise registrisse üle.

Ametinimetuse ja töökoha aadressi märkimine töötamise registrisse muutub kohustuslikuks alates 1. juunist 2019

- Alates 1. juunist 2019 ei saa töötamist ilma ametinimetuse ja töökoha aadressita enam registreerida.

- Olemasolevaid töötamise kandeid ei saa muuta ega lõpetada, kui ametinimetust ja töökoha aadressi märgitud ei ole.

- Olemasolevatele kehtivatele töötamise kannetele tuleb ametinimetus ja töökoha aadress lisada hiljemalt 30. juuniks 2019.

Töötamise registreerimise kohustus on kõigil tööd võimaldavatel füüsilistel ja juriidilistel isikutel, ent aina paindlikumad töösuhted tekitavad siin üha uusi küsimusi. Vastuseda saad veebiseminaril Töötamise register 2019.

Lisainfo ja registreerimine SIIN.

Ametinimetus ja töökoha aadress tuleb sisestada klassifikaatorist. Vabatekstina aadressi täpsustus ja/või ametnimetus tuleb lisada siis, kui täpne aadress või ametinimetuse viies tase (neli esimest tuleb alati leida klassifikaatorist) ei ole klassifikaatorist leitavad.

Töökoha aadressi määramise juhendi leiad SIIT.

Ametinimetuse märkimise juhendi leiad SIIT.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456