7. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Efektiivse projektijuhtimisega kosmosesse

Mis on ühist Prantsusmaa revolutsioonil, Juri Gagarini kosmoselennul ja Londoni olümpiamängudel? Õige vastus on: efektiivne projektijuhtimine. Esmapilgul täiesti erinevad sündmused on ühed kuulsamad näited hästi õnnestunud ülikeerulistest projektidest inimkonna ajaloos. Neid on muidugi teisigi.
Astronaut in outer space. Elements of this image furnished by NASA.
Foto: Irina Dmitrienko, Scanpix/Panthermedia

Kõige julgemad algatused nõuavad ladusat koostööd tuhandete inimeste vahel ning oskuslikku juhtimist. Ja kuigi vaid üksikud meist saavad osaleda ülisuurtes projektides, on nii mõnigi käesoleva artikli lugeja seotud projektijuhtimisega ühes või teises ärivaldkonnas.

Kui sisestada Google’i otsingusse sõna projektijuhtimine või project management, ilmuvad päringu vastuseks kümned definitsioonid, viited erinevatele meetoditele, koolitustele, raamatutele ja nende autoritele. Lähenemisviise ja meetodeid, kuidas projekte juhtima peaks, on kümneid. Kuidas täpsemalt ja milliste vahenditega püstitatud eesmärgini jõutakse, sõltub projekti suurusest, valdkonnast, finantseerimisest, tiimist ja paljudest muudest asjaoludest. Just nimelt projektijuht on sageli see võtmeisik, kellest otseselt sõltub nii kulutatud rahahulk kui organisatsiooni maine. Ja milline asutus või ettevõte ei sooviks endale head reputatsiooni meedias, konkurentide ja oma töötajate seas?

Eestis on sadu projektijuhte ja nii, nagu erinevad nende töövaldkonnad, erinevad ka raamistikud, mille abil soovitud tulemuseni jõutakse. Sobiva raamistiku selekteerimisel saab oma valikuga minna väga detailseks. Näiteks ühele projektile võib osutuda parimaks mõni agiilne meetod, kuid teisele ei pruugi see üldse mingit kasu tuua. Kus on see kuldne kesktee?

Maailma üldine trend viitab projektijuhtimise meetodite universaliseerumisele. Pidevalt muutuvas ärimaailmas peab üks ja sama ettevõte sageli tegelema mitme väga erineva suunitluse ja omadustega projektiga, seega kiire kohanemisvõime on täna must have.

Üheks kõige kiiremini levivaks universaalseks projektijuhtimise meetodiks on PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments). 1989. aastal Suurbritannias tekkinud ja alguses riigisektoris kasutusel olnud meetod PRINCE2 on tänapäeval läbinud uuenduskuure ja laialt levinud nii Põhja-Ameerikas, Aasias kui Euroopas ja edukalt juurutatud nii era- kui avalikus sektoris. Lisaks universaalsusele peetakse meetodi oluliseks eeliseks võimalust integreerida sellesse teisi meetodeid (näiteks ITIL, MSP jne) ja kaasata vähese vaevaga töösse erinevaid osakondi (alguses mainitud Londoni olümpiamängud on hea näide).

Eestis on tänaseks juba ligi 150 sertifitseeritud projektijuhti, kes PRINCE2 oma töös edukalt kasutavad, ning see arv kasvab. PRINCE2 esimese astme Foundation ja teise astme Partitioner koolitusi korraldavad vaid ametlikud koolituspartnerid, kes on ühtlasi pädevad vastava sertifitseerimise läbiviijad.

Järjekordne kombineeritud koolitus toimub juba veebruaris, oma koolitusplaanide kujundamiseks saate selle kavaga tutvuda siin.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456