29. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskmise palgaga rallit ei sõida

Eesti kolmanda kvartali keskmise brutopalga - 1291 eurot - saajal kulub enamik sissetulekust lihtsalt ellujäämiseks, arvutab krediidiandja Raha24 juhatuse liige Urmo Kokmann.
Urmo Kokmann

Maa-ameti kinnisvarastatistika andmetel oli Harjumaal oktoobris korteri keskmine ruutmeetrihind üle 1870 euro ja keskmine tehingu väärtus 60 ruutmeetrise korteri puhul seega üle 112 000 euro – sellise hinnaga ostetud korteri laenumakse koos kindlustusega on keskmiselt 500 eurot, millele lisandub saja euro eest kommunaalmakseid.

Teine suur kulu on auto. Koos liisingu jooksvate kuludega kulub uuema väikeauto ülalpidamiseks vähemalt 350 eurot.

Kolmas peamine kuluartikkel on toit. Arvestades keskmise toidukorvi maksumust, kulub ühel inimesel kuus ainuüksi söömisele 300 eurot.

Spordiklubi Tallinnas maksab keskmiselt 50 eurot ning samas suurusjärgus on ka lastele mõeldud huviringide ja trennide tasud.

Lasteaialaste vanemate rahakotti kergendab 60 euro võrra ka lasteaia kohatasu.

Kuigi palgad kasvavad, siis on ka hinnad Eestis tõusnud aastaga tervelt 4,4 protsendi võrra, mis sööb kogu lisatulu ära. Kuigi tänavapilti ja autoparki vaadates läheb eestlastel hästi, siis numbrid näitavad, et üksi elades keskmisest palgast suurt midagi üle ei jää. Kahekesi saadakse ikkagi veidi paremini hakkama.

Faktum-Ariko uuringu kohaselt kulutavad naised sissetulekust kõige suurema osa toidule ja koduga seotud teenustele, mehed aga kodulaenule või üürile ning autole.

Urmo Kokmann on Raha24 kaubamärgiga väikelaenu pakkuva ettevõtte BB Finance OÜ juhatuse liige.

* Artikkel on ilmunud infolehes Palk.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456