4. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal on õige aeg töökohta vahetada?

Kes teab, mida tahab, veenab ka tööandjat
Foto: pixabay.com
Uut tööd tuleks otsima hakata siis, kui olete oma töös rahulolematu millegagi, mida te ise muuta ei saa, teab personalibüroo juht Sirje Tammiste.

Töökoha vahetamine on karjääri loomulik osa. Me ei asu enam töökohale mõttega töötada seal kuni pensionipõlveni, kui just pension mõne aasta kaugusel pole. Vahel siiski tundub, et otsust uus töö leida  ei kaaluta piisava põhjalikkusega ja vahel on näha nn ostlemist – vaatan, millise pakkumise saan, proovin veidi ja kui ei sobi, vaatan edasi.

Sellisel moel käitudes saavutate mõne aastaga olukorra, kus teid enam kohtumistele ei kutsuta. CV väljendab ebastabiilsust, lühemad kui aastased tööperioodid ei mõju hästi. Kui aga töökohad ongi olnud projektipõhised, siis lisage see info kindlasti oma CV-sse. Sel juhul on lühikesed tööperioodid tööandjale mõistetavad ja teie ise potentsiaalse töötajana tõsiseltvõetavam. Tööandjad eelistavad kohtuda inimestega, kes oma otsused läbi kaaluvad. Neid võetakse tõsiselt.

Uut tööd tuleks otsima hakata siis, kui olete oma töös rahulolematu millegagi, mida te ise muuta ei saa.

Isegi kui tunnete, et see ei sõltu teist, saate ometigi juhiga rääkida. Koos arutades leitakse sageli siiski lahendused olukordadele, mis esialgu tundusid lahendamatud. Kui korraldame personalikonkursse, juhtub ikka aeg ajalt, et tööpakkumise saanu räägib siis oma juhiga. Juht leiab aja, kuulab töötajat ja koos leitakse lahendus. Inimene jääb oma töökohale edasi ja meie alustame otsinguga uuesti. See kõik on raisatud aeg: tööotsijale on intervjuudel ja katsetel käimine suur aja- ja energiakulu, sest olgem ausad, enamasti toimub see töö ajast. Muidugi on see ka meile kaotatud aeg, lisaks vestlustele kulunud ajale ka see, et alustame uuesti ja meie klient peab uut töötajat ootama. Kui aga ikkagi on selge, et te samal ametikohal ja samas ettevõttes jätkates rahul ei ole, tuleb astuda samm muudatuste poole.

Mõelge läbi, mida ootate uuelt töölt

Siin on oluline kõik – tööülesanded ja -iseloom, -korraldus ja -tempo. Mõelge oma eraelu silmas pidades hoolikalt läbi, kas suudate teha pingelist tööd, kui lapsed on väikesed või õpingud pooleli. Inimesel saab korraga olla üks suur eesmärk, kui neid on aga kaks-kolm, kaasneb sellega liigne närvipinge. Ei maksa ise oma elu keeruliseks elada ja pole tarvis kellelegi tõestada, et olete superinimene ja saate kõigega hakkama. Ajakirjanduses ilmuvad edulood on sageli tegelikkust moonutavad – pole realistlik, et nelja väikelapse ema teeb kümnetunniseid tööpäevi, käib 2–3 korda nädalas trennis ja leiab aega ka lastega lauamänge mängida. Õnneks oskavad tänapäeval ka väikeste laste isad vajadusel tempot maha võtta ja karjääris pausi teha. Vahel muudetakse selleks ka töökohta. 

Kui aga elu on etapis, kus saate täiel määral tööle pühenduda, vaagige hoolega, kuhu ja millist tööd tegema soovite minna.

Kes teab, mida tahab, veenab ka tööandjat

Alati on eelised nendel kandideerijatel, kes seda tööd tõepoolest selles ettevõttes väga soovivad. Nad käituvad intervjuul veenvalt ja panevad sellega ka tööandja endasse uskuma. Kui aga ise kahtlev olla, hakkavad ka teised teis kahtlema.

Allikas: sekretar.ee

Autor: Sirje Tammiste, personalibüroo juhataja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456