Autor: Personaliuudised.ee • 1. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued töökohad Ida-Virumaale töökoha loomise toetuse toel

Kuivõrd Ida-Virumaal on juba üle 7000 töötu ja vaid 500 töökohta, tuleb tegeleda ka uute töökohtade loomise ja majandusstruktuuri mitmekesistamisega.
Foto: Raul Mee
3. märtsil tuleb Ida-Virumaal peetaval valitsuse kabinetiistungil tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ettepanekul arutlusele toetuse taotlemine Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondist ning Eesti Töötukassa teeb ettepaneku kehtestada Ida-Virumaal töökoha loomise toetus. Pakutavate meetmega soovitakse soodustada uute töökohtade teket piirkonnas.

Tervise- ja tööministri sõnul arutab valitsus, kuidas leevendada edasiste suurkoondamiste vältimiseks lühiajaliselt põlevkivisektori keerulist olukorda. „Arvestades, et Ida-Virumaal on juba üle 7000 töötu ja vaid 500 töökohta, on selge, et tegelema peab ka uute töökohtade loomise ja majandusstruktuuri mitmekesistamisega,” ütles Ossinovski.

Sotsiaalministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Töötukassa ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse koostöös sündinud ettepaneku järgi saaks ettevõtte, mis võtab tööle vähemalt 20 tööta Ida-Viru inimest, riigilt eritoetust. Esiteks koolitaks Töötukassa ettevõtte tellimuse alusel vajaliku kvalifikatsiooniga töötajad, teiseks hüvitataks ettevõttele 50 protsenti töötaja brutopalgast ühe aasta jooksul. Ettevõttele tähendab see tööjõukulude vähenemist ligi kolmandiku võrra.

„Ida-Viru töötuse tase on juba aastaid ligi kaks korda kõrgem Eesti keskmisest ja sellises olukorras peab riik töökohtade loomise toetamiseks lisasamme astuma. Riigipoolne palgatoetus annab ettevõtetele vajaliku starditõuke sellesse piirkonda investeerida,” lausus minister. EAS-i esmane turuanalüüs näitas, et paljud ettevõtted oleksid toetuse rakendumisel valmis Ida-Virumaal uusi töökohti looma.

Töökoha loomise toetust makstakse aasta jooksul ja loodav töökoht peab olemas olema ka aasta pärast toetuse maksmise lõppemist ehk kokku minimaalselt kaks aastat. Toetusele kvalifitseeruvad nii alustavad ettevõtted kui ka need, mis viivad oma tegevuse Ida-Virumaale või laiendavad oma tegevust Ida-Virumaale. Palgatoetust makstakse ainult tööle võetavate töötute eest, mis aga ei tähenda, et ettevõte ei võiks vajadusel täita loodavaid töökohti ka muu kvalifitseeritud tööjõuga.

Ühtlasi taotleb tervise- ja tööminister valitsuse heakskiitu sotsiaalministeeriumi rahataotlusele Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondist (EGF), et rahastada viimastel kuudel Ida-Virumaal töö kaotanutele vajalikke tööturuteenuseid nagu ümberõpe, täiendkoolitus ja abi tööotsinguil.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456