13. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümme soovitust, kuidas tööaega paremini planeerida

Aega aitab efektiivselt kasutada läbimõeldud süsteem.
Foto: Panthermedia/Scanpix
Tööandja saab küll ajasurvet leevendada, kuid enamasti eeldatakse, et töötajad oskavad ja suudavad ise oma tööd ja tööaega plaanida. Kuidas seda siis ikkagi kõige efektiivsemalt teha?

1. Kavandage tööd. Varuge oluliste ja tähtsate tööde tegemiseks piisavalt aega: kus võimalik, kavandage sellised tööd päeva parimale ja produktiivseimale ajale. Seadke koos juhiga paika eelistused: olulist on palju, kuid valige välja kõige olulisem, millele pühendada oma parim aeg.

2. Tegutsege süsteemselt. Looge oma töödesse endale sobiv rütm ja tempo. Märgake, millal ja millise ajasurve korral väsite või ärritute, ning kavandage puhkepause või aega ümberlülitumiseks sellele vastavalt.

3. Planeerige ajasurveta töid. Tegutsege nii, et igas päevas oleks selliseid töid, mida saate teha ilma ajasurveta ning just sellise pühendumise ja kvaliteediga, nagu parimaks peate. Öelge endale „mul on aega” ja kinnitage kaaslastele „meil on aega seda koos teha”. Kavandage olulisteks asjadeks aeg, kus saate süveneda katkestamata.

4. Tehke koostööd. Pakkuge ja küsige abi. Näidake ise üles aktiivsust ja võtke vastutus. Usaldage vahel kaaslasi: kui tunnete, et tööd on palju, olge nõus seda jagama.

5. Kasutage tehnilisi abivahendeid. Taotlege koolitusi, et oma tööd tõhustada ja hõlbustada. Leppige, et vahel on tehniliste vahenditega probleeme.

6. Tegelege iga asjaga vaid üks kord. Iga meili, sõnumi ja dokumendiga tegelege ainult üks kord (vastake, saatke kellelegi edasi, arhiveerige, tehke märge järeltegevuse kohta, kustutage).

7. Andke kontroll üle. Delegeerige kontroll aja kasutamise üle IT-vahenditele. Seadistage näiteks sirutamist-liikumist-võimlemist ergutavad kujutised, mis ilmuvad arvutiekraanile iga 45 minuti tagant.

8. Jätke vabu auke. Plaanige igasse päeva natuke kavandamata aega unistamiseks, mõtlemiseks, lugemiseks ja niisama olemiseks.

9. Plaanige aega muuks peale töö. Kavandage oma tööd nii, et jääks aega ka muudele eluvaldkondadele. Plaanige lisaks töödele ka enesearendamist, puhkust jms.

10. Arvestage võõra keskkonnaga. Võõras töökeskkonnas töötamise korral kavandage ümberlülitumisele ja taastumisele rohkem aega. Ajasurvet tajutakse suuremana päevil, mil töötatakse väljaspool tavalisi tööruume või kontorit, näiteks lähetuses.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Taimi Elenurm, Äripäev online

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456