Autor: Personaliuudised.ee • 21. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turvalisus ennekõike, köögis eriti!

Töötasapind peab olema piisavalt suur, et kõik vajalikud töövahendid ja toiduained sinna ära mahuksid, ning piisavalt ruumi peaks jääma ka tööd teha.
Foto: graphicstock.com
Tööinspektsiooni iganädalane lugejaküsimus ja vastus keskenduvad seekord köögi ja köögitöötajate turvalisusele. Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula annab nõu, kuidas turvaliselt sisustada koka ja abitöölise töökohta.

Igasuguse töökoha sisustamise puhul peab arvestama sellega, et töötajal oleks piisavalt ruumi esiteks jõuda oma töökohale ja teiseks teha oma tööd, ilma et peaks kogu aeg kartma end näiteks kapinurga vastu ära lüüa. Põrandal ei tohi olla takistusi, mille otsa võiks komistada ja kukkuda, olgu selleks siis kastid, katmata äravooluavad põrandas vmt. Sile põrand on oluline ka selleks, et kaupade transportimiseks saaks kasutada abivahendeid, nt erinevad ratastega riiulid või kärud. Kui ukse vahel on pakk, ei saa abivahendeid kasutada ja pidev raskuste käsitsi teisaldamine võib põhjustada töötajatele terviseprobleeme. Kärude valikul tuleb arvestada, et need mahuksid ustest läbi. Vältida tuleks asjade tassimist treppidest, sest treppidel üldjuhul abivahendeid kasutada ei saa ning on suurem oht komistada ja kukkuda. Abivahendeid tuleb soetada piisaval hulgal, et kõik töötajad saaksid neid vajadusel kasutada.

Põrandakatte valimisel tuleks lähtuda sellest, et köögi põrandale võib sattuda vedelikke ja toiduaineid ning põrandakate peab olema libisemiskindel. Ka tööjalanõud peavad olema libisemiskindla tallaga. Tööjalanõud tuleb anda töötajatele, kes peavad töö tõttu pidevalt seisma ja käima, nende valimisel on oluline, et need oleksid tallavõlvitoega, kontsakõrgusega 2-3 cm ja kannarihmaga. Vale tööjalats võib põhjustada muutusi pöialuudes ning lameneda võivad pöia risti- ja pikivõlv. Sellised muutused pöidades on selja- ja jalavalude allikaks ning võivad põhjustada ka muutusi selgroo füsioloogilistes kõverustes ja nõgusustes. Tööjalatsid tuleb valida lähtuvalt individuaalsest sobivusest.

Töötajad, kes peavad pidevalt seisma ja käima, peavad puhkepauside ajal saama istuda seljatoega toolidel. Kui töös on ülesandeid, mida saaks teha istudes, tuleb töötajale luua võimalus seda teha. Töötasapind peab olema piisavalt suur, et kõik vajalikud töövahendid ja toiduained sinna ära mahuksid, ning piisavalt ruumi peaks jääma ka tööd teha. Töötasapinna kõrgus peab olema töötajale sobiv ja mugav. Tööde puhul, mis eeldavad käte vaba liigutamist, võiks töötasapind olla umbes 5 cm allpool töötaja küünarnukki. Kindlasti ei ole mugav see, kui töötaja peab madala töötasapinna puhul tegema tööd pidevalt kummargil olles või liiga kõrge puhul töötama pidevalt kõrgele tõstetud kätega.

Köögis töötamine võib olla väga pingeline, kui on vaja teenindada korraga suurt hulka sööjaid, nii võib köögitöötaja töötempo olla väga suur. Töötajatel peab olema võimalus teha tööpäevas puhkepause. Töö tuleb organiseerida nii, et puhkepauside kasutamine on regulaarne, mis omakorda annab töötaja organismile võimaluse taastuda.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456