1. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

22 geniaalselt lihtsat viisi, kuidas töövestlusel skoorida ja kaaskandidaadid üle trumbata

Tööintervjuu aja suhtes ole valiv ja ütle, et neljast pakutud ajast ükski ei sobi, kuna sul on trenn, kunstiring või planeeritud loomaaiakülastus.
Foto: pixabay.com
Kes meist poleks püüdnud töövestlusel endast parimat muljet jätta ja peljanud seejuures millegagi totaalselt ämbreid kolistada? Nüüd koostasid PersonaliDisain ja Personaliuudised lollikindla kandideerimisjuhendi, mille järgimine on iga pühendunud tööotsija ja sarikandideerija A ja O!

Kandideerimise kuldvara vol 1: kuidas garanteerida, et sa kindlasti silma jääd

 Lisa oma CV-sse kontaktide kõrvale kindlasti pilt endast, mis on tehtud peol või mille oled kusagilt välja lõiganud. Võid olla seal poseerinud mõne oma sõbraga, kelle õlg või käsi endiselt pildil paistab – see näitab, et oled sotsiaalne ja sul on sõpru! Pane oma e-posti aadressile, millelt CV saadad, nimeks näiteks Koli Mind, kiisumiisu007, HitMan, Muhemees või midagi muud, mis ei seostu kuidagi sinu enda nimega – see on kindel märk sinu loovusest ja tööandja hindab seda kõrgelt. CV-sse võid lisada ka erinevaid pilte oma hobidest, näiteks väljavõtted sõjamängudest, pilt iseendast gaasimaskiga või midagi, mis näitab, millest oled huvitatud. Hea, kui see ei seostu kuidagi töökohaga, kuhu kandideerid. Telefoninumbriks märgi oma CV-s mõni niisugune, kust sind kindlasti pole võimalik kunagi kätte saada, nii jätad tööandjale mulje, et oled väga hõivatud, ja see tõstab muidugi sinu aktsiaid. Kui sul on väga palju töökohti olnud ja sa ei viitsi neid üles loetleda, siis kirjuta sinna lihtsalt näiteks: erinevad töökohad aastatel 1997–2016! Teed sellega tööandjale teene: ta saab asjast hea ja kokkuvõtliku pildi ega pea liigselt detailidesse süvenema. Sinna, kus on kirjas sinu CV eesmärk, kirjuta, et tahad teha oma firma, sest see on tore, ja sulle tegelikult ei meeldi kellegi alluvuses töötada. Tööandja kindlasti hindab sinu ausust ja ambitsioonikust! Sobivat töökuulutust märgates saada CV iga kord nii kiiresti kui võimalik, sest kes ees, see mees! Tegelikult oleks soovitatav viis minutit pärast saatmisnupu vajutamist kohe ka ettevõttesse helistada ja uurida, kas sinu CV on kohale jõudnud, nii näitad, et töökoht läheb sulle tõepoolest korda. Kindlasti kandideeri enam-vähem igale ametikohale, mis tööportaalidesse ilmub. Saad suurepärase kogemuse eri tüüpi äraütlemistest. Kindluse mõttes on hea, kui kandideerid samale kohale lausa mitu korda, nii kasvatad oma võiduvõimalusi ja tööandja hindab kindlasti su püsivust. Ning kui su tugevuste nimekirjas on kõrgepinge taluvus, siis võid arvestada, et koht on sinu!

Kandideerimise kuldvara vol 2: kuidas endast telefonivestlusel või tööintervjuul hea mulje jätta

 Kui helistad kuulutuses olevale numbrile ja näitad üles huvi kandideerimise vastu, jäta mulje, et sa tegelikult ei mäletagi enam, kuhu ettevõttesse sa helistad – küsi see poole kõne peal kindlasti üle! Nii jätad endast mulje kui inimesest, kelle valikud tööturul on piiramatud. Telefoniintervjuu puhul on alati hea, kui su esimene küsimus on „Noh, palju palk kah on?” Õige mees on ju sirgjooneline ega keeruta pikalt ja tööandja paneb seda kindlasti tähele. Helistades küsi kindlasti kohe ka seda, kuhu sa tulema pead. Ütle, et sul ei ole CV-d, sest see on sinu arvates täiesti mõttetu. Tööandja näeb kohe, et sa pole mingi moodsa aja abitu tegelane!Tööintervjuu aja suhtes ole valiv ja ütle, et neljast pakutud ajast ükski ei sobi, kuna sul on trenn, kunstiring või planeeritud loomaaiakülastus – see on sinu võimalus demonstreerida tööandjale neid meelistegevusi, mida sa CV-sse kirja ei pannud. Kui küsitakse, et mis huviga sellele ametikohale kandideerid, siis võid julgelt öelda, et tegelikult tahad iseenda firmaga edasi tegeleda ja sul oleks vaja lihtsalt sellist töökohta, kus teed minimaalselt tööd selleks, et sinu eest makse makstaks. Ausus ennekõike! Meeldejääva töövestluse jaoks tule kindlasti veidi hiljem kohale, ole pisut napsune ja ropenda, kuidas jaksad, see aitab luua kohe algusest peale koduse ja sundimatu õhkkonna. Ära unusta ka intervjueerijale kärakat pakkuda, see lähendab teid kindlasti! Tööintervjuul tunne end vabalt, võta julgelt vastu kõnesid, kui keegi juhtub helistama, ning räägi veidi õhtustest plaanidest oma sõbraga. See aitab tööandjal näha, kuidas sa end siis tunned, kui pole peal töövestluse pinget. Hea tuju on garanteeritud, kui sulle helistades kostab kutsuva tooni taustal näiteks kassi hüsteeriline näugumine või laste kisklemine. Proovi kindlasti midagi sarnast oma telefonile seadistada. Ära tunne vajadust järge pidada, kuhu sa kandideerid, ja ilmu mõne muu ettevõtte ukse taha, kust sind juhuslikult õigesse kohta suunatakse. Öeldaksegi ju, et kõik head asjad tulevad meie ellu õnneliku juhuse kaudu! Kui töövestlusel küsitakse küsimusi, millele sa vastata ei oska, võid julgesti öelda, et sa ei oska praegu vastata, kuna pole hommikust kohvi joonud. Keegi ei oska enne hommikukohvi millelegi vastata ja nii tunneb intervjueerija sinuga üha suuremat lähedust! Alati on hea kui sa vastad ühele küsimusele võimalikult pikalt ja põhjalikult. Küsimuse peale, miks sa sellele ametikohale kandideerid, räägi avatult oma kirevast pereelust, tee seda võimalikult detailselt, kaasates eredaid näiteid pidudest ja koosolemisest. Räägi ka sellest, kuidas su kaasa sind pettis ja sa seejärel välismaale tööle läksid ning nüüd ikkagi tagasi tulla soovid. Sõpru ja pereliikmeid, kellest räägid, nimeta lihtsalt nimepidi, pole tarvis liiga ametlik olla. Kui satud tööotsinguportaalidesse hilisõhtul või öösel, tunne end vabalt ning helista julgelt kontaktisiku telefonil ükskõik mis kell ja küsi lisainfot. See on parim viis anda kohe alguses märku, et sa pole mõni niisugune, kellel kell viis pastakas või labidas käest kukub.

Autor: Marili Lenk, PersonaliDisain Helen Kõrgesaar, Personaliuudised.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456