9. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa ettevõtjad Eestis: rohkem õpipoisse!

Foto: Raul Mee
Praeguse õpipoiste süsteemiga ei ole rahul enamik Eestis tegutsevatest Saksamaaga seotud ettevõtetest, näitas Saksa-Balti kaubanduskoja tehtud rahulolu uuring, mis tänavu võttis fookusesse kutsehariduse.

Kolmandik vastanud firmadest pole kutseharidussüsteemiga üldse rahul. Samas üldine äri- ja majanduskeskkond Eestis ja teistes Balti riikides sai Saksa investoritelt Kesk- ja Ida-Euroopa riikide võrdluses kõrgeima hinnangu.

Kaubanduskoja eestvedamisel püütakse Saksamaa õpipoisisüsteemi kogemust viia ka teistesse riikidesse – Balti riikidest käivitus Saksa-Balti kaubanduskoja AHK pilootprojekt VetNet 2013. aasta oktoobris Lätis, kus ettevõtetest on üks osalejaid näiteks Valmiera klaaskiu tehas.

Idee on teooria ja praktika ühitada – ettevõtted aitavad kujundada õppekava vastavalt sellele, milliseid spetsialiste nad vajavad, ning pakuvad võimaluse õppimiseks otse töökohal. Osa nädalast kulub ettevõttes, osa koolis.

Eesti tööandjate keskliit korraldas tänavu esimest aastat konkursi parima praktikakoha leidmiseks, mille võitis energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõte ABB.

Parima regionaalse praktikakohana tunnustati Fortaco Estonia OÜ-d ja parima väikeettevõttest praktikakohana Gurmeeklubi OÜ-d.

„ABB jaoks on praktikantide majja võtmine üks osa visioonist. Praktikandid on firma tulevik ja kogemustega firma mõtleb tulevikule. Noored vajavad praktilist töökogemust ning meie vajame spetsialiste nüüd ja tulevikus,” ütles ABB Balti riikide juht Bo Henriksson läinud kuul auhinda vastu võttes.

Aastas võtab ABB praktikale ligi 100 õppurit.

Ehitama alt üles

„Ei ole saladus, et alustada tuleb altpoolt,” ütles Balti-Saksa kaubanduskoja tegevjuht Florian Schröder, pidades silmas töötajate paremat väljaõpet pelgalt ülikoolidele panustamise asemel.

Ilma tiheda koostööta ettevõtjatega ei suuda koolid ette valmistada just selliseid spetsialiste, millega erasektor rahul on, ütles Schröder. Plaan on VetNeti projekt tuua ka Eestisse ja Leetu.

Praeguse süsteemi suurima puudusena toovadki küsitletud ettevõtjad välja vähese reaalse koostöö koolidega nii parktikavõimaluste pakkumisel kui ka õpikavade koostamisel. Mõne jaoks oli tähtis uute kaasaegsete ametiprofiilide juurutamine.

Eesti õpipoisiõpe on pigem koolipõhine, kus õppe korraldamisel on suurem roll kutseõppeasutustel. Saksa süsteemis lähenetakse ettevõttepõhiselt, selgitas vahet haridus- ja teadusministeerium.

Eestis küsitletud Saksa osalusega ettevõtetest vastas kolmandik, et on valmis kutseharidust puudutavas pilootprojektis kaasa lööma ning 66% oli valmis osalema, „kui projekt oleks sobiv”.

Ettevõtjale kulu

Läti pilootprogrammist on välja koorunud, et ettevõtjatele on vaja stiimulit, sest algaja väljaõpetamine tähendab lisakulu, mis suurte firmade puhul ei pruugi olla probleemiks, kuid võib näiteks väikesele või keskmise suurusega ettevõttele olla arvestatav takistus. Kuna Balti riikides ongi peamiselt tegemist just väikeste firmadega, siis siin eeldab taoline koostöö suuremat riigi panust, ütles AHK Eesti president Peer Salström-Leyh.

Samas võib ettevõtte seisukohast mõelda ka nii, et taolises väljaõppeprogrammis osaledes saab välja õpetada just sellise spetsialisti nagu ettevõttel vaja, makstes õppurile praktikandi tasu. Kui aga palgata koolist tulnud n-ö valmis spetsialist, tuleb ka teda siiski alguses koolitada vastavalt ettevõtte vajadustele, kuid selle vahega, et valmis spetsialist küsib kohe täispalka. See võiks motiveerida ettevõtjaid programmis osalema, arutles Salström-Leyh.

„Iga tööstusharu näitajad paranevad koos kutseoskuste taseme tõusuga,” tuletas ta meelde lihtsat tõde.

„Et meie töötajad oleksid oma ala head spetsialistid, oleme nõus rohkem panustama,” ütles Salström-Leyh ja märkis, et see eeldab poliitikutelt mitut muudatust. „Kutsehariduse reformides on Läti esikohal ja talle järgneb kohe Eesti.”

Praegust Eesti majandusolukorda hindas vastanud Saksa kapitali osalusega ettevõtetest 90% heaks või rahuldavaks. Tulevikku vaadatakse optimistlikumalt kui mullu. Kui toona vastas vaid 7%, et ootab majanduses olukorra paranemist, siis tänavu arvas nii 28% vastanutest. Käibe kasvu prognoosib iga teine Saksa osalusega ettevõte, plaanitakse investeerida ja kolmandik plaanib juurde palgata töötajaid. Tööjõukulude tõusuks rehkendatakse keskmiselt 4,6%.

Võrreldes Läti ja Leeduga ei ole Eesti majanduskeskkonnas Saksa investorite hinnangul midagi halvemaks läinud, enamik näitajaid, nagu maksusüsteemi toimimine ja võitlus korruptsiooniga, on paranenud. Sama arvatakse ka kutseharidussüsteemi kohta.

Rahulolu küsitlusi on AHK korraldanud 2004. aastast. Balti riikidest osales tänavu 114 ettevõtet, neist 30 Eestist, 34 Lätist ja 50 Leedust.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Sirje Rank, Äripäev

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456