21. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjad algatasid nullbürokraatia projekti välistööjõu palkamise lihtsustamiseks

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar
Foto: Raul Mee
Tööandjate keskliit on astumas samme, et muuta välismaalaste palkamine sujuvamaks, vastasel korral ähvardab ettevõtjaid oht ühel hetkel tööjõuta jääda.

Tööandjate keskliit kutsub välistööjõudu palganud tööandjaid ja Eestis juba töötavaid välismaalasi saatma oma kogemusi, probleeme ja takistusi seoses bürokraatiaga. Samuti on oodatud ideed välismaalaste töötamise ja Eestisse elama asumise lihtsustamiseks nii seaduse kui ka asjaajamise tasemel. Kogutud info põhjal töötab keskliit välja konkreetsed ettepanekud ning esitab need valitsusele jt asutustele, kelle pädevuses on välistööjõuga seotud bürokraatiat vähendada.

Vabas vormis kogemuslugusid ja ettepanekuid nii eesti, inglise kui ka vene keeles, oodatakse 20. septembrini meiliaadressil [email protected].

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsari sõnul on Eesti viimase aasta jooksul muutunud välismaalt pärit töötajatele atraktiivsemaks ja ka valitsus on välismaalaste seadust leevendades piiritaguste töötajate värbamist tasapisi, kuid järjekindlalt lihtsustanud.

„Kuid nii tööandjad kui ka töötajad satuvad siiski liiga tihti ootamatute takistuste ja bürokraatlike nõuete rägastikku, eriti, kui varasemad kogemused välistööjõu palkamisega puuduvad. Tahamegi kogu protsessi üle vaadata ja sujuvamaks sättida,” ütles Tamsar. „Eestisse tööle tulev inimene peaks tundma end vajaliku ja teretulnuna. Seepärast algatasime ka oma välismaalaste nullbürokraatia projekti.”

Tööandjate keskliit on võtnud välistööjõu küsimuse üheks prioriteediks, kuna näeb selles võimalust leevendada aina süvenevat tööjõupuuduse probleemi. Eestis jääb tööjõudu ehk maksumaksjaid vähemaks aina kiirenevas tempos, sest sündivus on väike, rahvastik vananev ja endiselt on suur ka väljaränne. Töökäte puudus mõjutab aga aina enam ettevõtjaid, kes ei saa oma tegevust laiendada või lahkuvad seetõttu sootuks Eestist. Kahanev maksubaas muudab tulevikus keeruliseks hoida riigi finantseeritavate avalike teenuste kvaliteedi valdkondades nagu haridus, meditsiin, sotsiaalhoolekanne, infrastruktuur jpt.

Allikas: Eesti tööandjate keskliit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456