Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 21. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: noored ootavad kuni 1500-eurost palka

Foto: pixabay.com
Kaks kolmandikku Eesti noortest katab oma igapäevakulutused enda teenitud töötasust ja rahaasjade planeerimisele pööratakse 18–25-aastaste seas üha enam tähelepanu, selgus SEB uuringust.

Uuringu tulemuste kohaselt 44 protsenti noortest töötab ja 27 protsenti õpib ning vaid viiendik teeb mõlemat. Töötavatest noortest teenib 42 protsenti üle 800 euro kuus kätte ja õppimise kõrvalt tööl käivatest noortest teenib sama palju 19 protsenti.

Peaaegu iga teine 18–25-aastane ootab, et viie aasta pärast jääb tema igakuine netosissetulek vahemikku 800-1500 eurot.

Võrreldes möödunud aastaga on märgatavalt kasvanud nende noorte hulk, kes oma igakuiseid väljaminekuid planeerivad. Kui 2015. aastal tegi seda vaid iga viies, siis täna juba pea iga kolmas noor ning 18–25-aastaste seas on neid, kes oma igakuiseid kulutusi üldse ei planeeri, vaid 12 protsenti.

Kujunemas on säästjate põlvkond

74 protsenti noortest säästab osa oma sissetulekust ja kaks kolmandikku teeb seda eesmärgi nimel. Populaarseimad põhjused, milleks raha kogutakse, on kodulaenu sissemakse, reisimine ja mõni suurem ost.

„Selgus, et 42 protsenti konkreetse eesmärgi nimel säästjatest kogub kuus üle 100 euro. Isegi kui silmapiiril pole suuremat väljaminekut, siis mõistlik oleks säästa vähemalt 10 protsenti sissetulekust, et ennast ootamatuteks väljaminekusteks majanduslikult kindlustada,” kommenteeris SEB jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Ainar Leppänen.

Ootamatute kulutuste katmiseks pöördub üle poole 18–25-aastastest esmajärjekorras vanemate või sugulaste poole. Samas 10 protsenti kinnitab, et on võimeline ettenägematute väljaminekutega ise toime tulema.

Andmed tuginevad SEB 2016. aasta uuringule, milles osales 681 noort vanuses 18–25 eluaastat.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: aripaev.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456