Autor: Personaliuudised.ee • 30. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida õppida, et tulevikus oleks tööd?

CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt
Foto: Veiko Tõkman
CV Keskuse värske analüüsi kohaselt muutub erialavalik aina olulisemaks – juba praegu on suured palgakäärid erialade lõikes ja vahe kasvab veelgi.

Haridustase     Brutopalgasoov                          (eurot kuus)

kutseharidus      1113,1

bakalaureus       1343,5

magister           1544,6

doktor              1634,3

Palgasoovide statistika võrdlus põhineb 52 467 töövõtja CV-l.

„28. septembril vahendas Äripäev YLE uudisteportaali uudist, millest selgus, et Soomes napib töötajaid ehituse, tervishoiu ja müügi valdkonnas. Seevastu on mõnel muul tegevusalal tööjõudu rohkem, kui tööturule mahub. Näiteks on Soomes tekkinud üleküllus ühiskonna- ja kultuuriuurijate hulgas, kus ühe töökoha kohta on lausa 83 tööotsijat …,” ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. „Analüüsisime ka CV Keskuse andmebaasis olevate töövõtjate palgasoove haridustasemete ja erialade lõikes, et näha, mis erialad lubavad praegu küsida tööturul kõrget palka ning kas kõrgharidus tagab automaatselt nii töökoha kui ka kõrge palga, mida paljud meie noored sinisilmselt loodavad.”

Eriala                       keskmine                                brutopalgasoov                                (eurot kuus)

Infotehnoloogia juhtimine         2354,6

Informaatika                          2208,2

Rahvusvaheline ärijuhtimine      2002,0

Turundus                                1682,5

Avalik haldus                          1602,4

Arhitektuur                             1588,9

Õigusteadus                            1532,8

Majandusarvestus                    1461,0

Transpordilogistika                   1435,7

Personalijuhtimine                    1403,4

Disain                                     1338,2

Loodusteadused                        1238,9

Psühholoogia                            1236,2

Raamatupidamine                     1210,3

Kunst                                      1139,1

„Kahjuks peab tõdema, et aasta-aastalt siseneb tööturule tuhandeid noori, kellele omandatud haridus ei ole andnud tööturul mitte mingisugust eelist,” lisas Henry Auväärt. „Veelgi enam, ei tohi unustada, et mõnel erialal saadud teadmisi ei pruugi kümne aasta pärast enam vajagi olla.”

Henry Auväärti sõnul asub igal aastal kõrgkoolidesse õppima tuhandeid tudengeid ja kuigi varasemad uuringud on näidanud, et 40% noortest peab eriala valikut üheks keerulisemaks otsuseks karjääritee alguses, ei langetata seda otsust siiski ülemäära põhjalikult kaaludes. „Liiga paljud langevad endiselt lihtsalt n-ö populaarseima eriala lõksu,” täpsustas Henry Auväärt. „Kõrghariduse omandamisega kerkivad küll enesekindlus ja palgasoov, kuid erialade lõikes on väga suured käärid – selgelt joonistuvad välja valdkonnad, kus on näha nõudlust tööturul ja ka vastupidi.”

Eriala                          osakaal vastanuist                                             (%)

Infotehnoloogia                         42

Tootmine ja tehnoloogiad         12

Meditsiiniteadused                    10

Ehitus, arhitektuur, logistika        9

Ettevõtlus ja ärijuhtimine            6

Majandus, avalik haldus, õigus     5

Turism                                          4

Personalijuhtimine                       1

Allikas: CV Keskus.

CV Keskuse statistika näitab Henry Auväärti kinnitusel, et populaarseimate erialade lõikes on suurem brutopalgasoov inimestel, kes soovivad end teostada infotehnoloogia juhtimise (2354,6 eurot kuus), informaatika (2208,2) ja rahvusvahelise ärijuhtimise (2002,0) valdkondades. „Erialad, kus tuleb täita palju rutiinseid ülesandeid (nt raamatupidamine), võivad aga suure tõenäosusega järgmise 15 aastaga automatiseerimise käigus märkimisväärselt väheneda või hoopiski kaduda,” sõnas Henry Auväärt. „Töövõtjate küsitlusest selgus, et pea pool neist (42%) usub, et tulevikus tagab töökoha infotehnoloogia eriala õppimine.”

Allikas: CV Keskus

CV Keskus.ee (www.cvkeskus.ee) on aastal 2000 loodud Eesti populaarseim tööportaal, mis on tänaseks Eesti kõrval esindatud ka Lätis, Leedus ja Ungaris ning kuulub rahvusvahelisse juhtivate tööportaali võrgustikku The Network. CV Keskus.ee veebilehel on hetkel üle 10 000 tööpakkumise.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456