Autor: Personaliuudised.ee • 28. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon andis välja kolm töökeskkonda paremaks muutvate praktikate auhinda

Selle aasta võitjad on (fotol vasakult paremale) Swedbank Saint Gobain Glass Estonia, Elisa Eesti.
Foto: Meeli Miidla-Vanatalu, tööinspektsioon, peadirektori asetäitja ennetuse ja õiguse alal
Tööinspektsioon tunnustas kolme ettevõtet, kes osalesid parimate töökeskkonna edendamise praktikate konkursil. Selle aasta võitjad on (fotol vasakult paremale) Swedbank Saint Gobain Glass Estonia, Elisa Eesti.

Tööinspektsioon tähistas töötervishoiupäeva 25. oktoobril juba 18. korda. Töötervishoiupäevale pühendatud seminaril arutleti, mis roll on töötajate tervisekontrollil ning kuidas muuta seda kohustusest vajaduseks. Samuti räägiti seminaril võimalustest ennetada töökeskkonnast tingitud luu- ja lihaskonna vaevusi ning töövõime säilitamisest. Seminaril auhinnati 2016. aasta töökeskkonna ohutumaks ja tervisesõbralikumaks muutmise kolme parima praktikat. Selle aasta parimad olid Saint Gobain Glass Estonia, Elisa Eesti ja Swedbank.

Saint-Gobain Glass Estonia võttis kasutusele bluespot’i ehk tõstukile paigaldatud sinise valgusti. See aitab lähenevat sõidukit varem märgata ning jätab jalakäijale või teistele liiklejatele aega reageerida, et kokkupõrget vältida. Kvaliteedi, keskkonna, töötervishoiu ja ohutuse juhi Siim Ansbergi sõnul on ettevõtte tootmise eripärast tulenevalt üks suuremaid ohuallikaid tõstukitega seonduv. „Minevikust on võtta päris mitu napilt pääsemist ja ohuolukorda, kahjuks ka vigastustega lõppenud õnnetusi, kus osalisteks olnud tõstuk ja jalakäija. Paraku jääb kannatajaks just jalakäija, kes tihti ka raskelt viga saab,” ütles ta. Ansberg lisas, et bluespot on olulisel määral tõstnud töötajate teadlikkust tõstukitega seotud ohtudest ning nii jalakäija kui tõstukijuht pööravad teineteisele märkimisväärselt suuremat tähelepanu.

Elisa Eesti keskendus kõnekeskuste töötajatele, kellel pole oma kindlat töölauda. Erinevate töölaudade sobivaks reguleerimine oli keeruline ning töötajatel polnud mugav end sobival hetkel sirutada või tööasendit muuta. Suureks probleemiks oli ka häiriv taustamüra. Elisa Eesti AS-i personalijuhi Kaija Teemäe sõnul kaardistati koos töötajatega kõige kriitilisemad probleemid ja võeti eesmärgiks kujundada Elisa kõnekeskus ümber kaasaegseks, ergonoomiliseks ja funktsionaalseks töökeskkonnaks. „Täna saavad töötajad sättida asendit endale sobivaks. See aitab neil rohkem keskenduda tööle ja olla rõõmsamas tujus. Hea tujuga teenindaja suudab kindlasti pakkuda klientidele paremat teenindust,” ütles Teemägi.

Swedbanki parim praktika on suunatud kõikidele istuva töö tegijaile ja töökeskkonda loodi terviserada. Swedbanki töökeskkonnaspetsialist Liis Oja: „Lõviosa meie töötajatest teeb istuvat tööd arvuti taga. Ka arstide hinnangul on istumine uus suitsetamine, mistõttu tasub päeva jooksul paar korda toolilt tõusta, ja miks mitte siis ka 1,2 kilomeetri pikkune terviserada läbi kõndida,” ütles ta. Lisaks terviserajale planeeriti  „Endomondo” rakendusega Tallinna, Tartusse ja Pärnusse 1820 m pikkused jalutuskäigurajad, mis algavad otse Swedbanki kontori eest. Raja pikkus klapib Swedbanki asutamisaastaga ja tinglikult võiks neid radu nimetada Swedbanki miilideks. Oja lisas, et siseruumides asuv terviserada tuletab iga päev meelde sportimisvõimalusi ka pea 1000 kilomeetril asuvatel terviseradadel värskes õhus, mida  Swedbank juba kümme aastat toetab koos Eesti Energia ja Merkoga.

Tööinspektsioon on kogunud parimaid töökeskkonna parendamise praktikaid alates 2009. aastast. Selle ajaga on kogunenud andmebaasi ligi 280 head ideed, mida saavad eeskujuks võtta kõik töökeskkonna parandamisest huvitatud organisatsioonid. Parimate praktikatega saab tutvuda siin.

Allikas: Tööinspektsioon

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456