Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 23. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suitsuruumist sai võimlemisruum

Kui luua töötajaile võimalused töökohal võimelda või tenni teha, kasutatakse seda meeleldi.
Foto: pixabay.com
1958. aastal Porvoos perefirmana rajatud Ensto on ettevõte, kel on kodulehel eraldi alamleht pealkirjaga „Suitsuvaba Ensto”, kus seisab: „Ensto toetab töötajate mittesuitsetamist ja Ensto kontorid Soomes on alates 1. jaanuarist 2016 suitsuvabad. Eestis ollakse suitsuvabad alates 1. jaanuarist 2018.”

Selle eesmärgi nimel on juba paljugi tehtud. Kui paljud firmad on oma asutuses suitsuruumid kaotanud, siis AS-i Ensto Ensek Keila kontoris astuti veel sammuke rohkem tervisliku eluviisi suunas – otsustati, et nende suitsuruumist saab hoopis võimlemisruum. Mõeldud, tehtud: 2013. aastal suitsuruum puhastati, tehti remont, paigaldati varbseinad, telliti võimlemispallid ja võimlemismatid ning seinale pandi hoidik, mille seest leiab töötaja võimlemis- ja venitusharjutuste kogumiku.

Tulemuseks on, et töötajad käivad meelsasti ruumis võimlemas, mis aitab vähendada lihaspingeid. Samal ajal on see meeldiv võimalus olla mõnda aega rahulikus ja vaikses keskkonnas.

Teekond suitsuvabaks haiglaks

Suitsuvaba asutusena on end defineerinud ka Ida-Tallinna Keskhaigla, kus  töötab pea 2700 inimest ning viibivad iga päev ka sajad ja tuhanded patsiendid.

„Tervishoiuteenuste osutajana on Ida-Tallinna Keskhaiglal väga oluline olla ise hea eeskuju, hoolida ja kaitsta kaastöötajaid, patsiente ja külastajaid passiivse suitsetamise eest,” ütles haigla turundusosakonna juhataja Inge Suder, kelle sõnul alustati eesmärgi poole liikumist 2005. aastal, mil koostati ülevaade töötajate suitsetamisharjumustest. „Paar aastat hiljem vähendasime suitsetamiskohtade arvu ja 2009. aastal kehtestasime nõude, mille järgi oli suitsetamine lubatud vaid haigla õuealal. Järgmine samm oli haigla juhtkonna otsus muuta haigla suitsuvabaks 2011. aasta 1. septembrist.”

Avalikkust ja töötajaid teavitati otsusest ulatusliku kampaaniaga: plakatid, flaierid, teavitus kodukorra muutumisest ja nõustamisteenuste võimalusest. Töötajaile pakuti võimalust osaleda koolitustel, mis käsitlesid tubaka tarvitamise ohtusid ja suitsetamisest loobumist, samuti pakuti nõustamisteenust, ka plaastreid ja nätsu loobumisvaevuste leevendamiseks. Lisaks motiveeriti töötajaid siseveebis leiduva infomaterjaliga. Loodi e-postiaadress, millele saab saata suitsetamisega seotud probleemikirjeldusi ja tähelepanekuid. Käivitati vabatahtlik mentorlus – kolleegi toetamine suitsetamisest loobumisel. Üksuste hooned ja territooriumid on tähistatud märgistusega „Oleme suitsuvaba haigla!”, „Suitsuvaba haigla ala” ja „Viibid suitsuvaba haigla territooriumil. Meil on suitsetamine keelatud!”.

„Meie tegevus on olnud viljakas: 2009. aasta küsitluse põhjal oli personali suitsetamislevimus 25%, 2011. aastal 18%. Haiglal on eesmärk vähendada 2017. aastaks suitsetamislevimust veel 1% võrra. Teeme selleks järjepidevalt teavitustööd nii personali kui patsientide seas. Oleme muutnud suitsetamise haiglas ebamugavaks, samas pakume igakülgset toetust neile, kes on teinud otsuse suitsetamisest loobuda,” rääkis Suder, kelle sõnul on probleemkoht selles, et patsiente saab küll teavitada, kuid mitte keelata neil haigla välisterritooriumil suitsetada. „Püüame reageerida vastavalt olukorrale ja edasiste tegevustega suurendada teadlikkust, et ITK territooriumil suitsetamist ei aktsepteerita.“

Positiivsed märgid juba paarikümne minutiga

Seireandmed näitavad, et kui nõustamiseta loobub suitsetamisest ainult 3–6% nikotiinisõltlastest, siis nõustamise korral on neid 20% ja enam. Tubakatarvitamisest aktiivne võõrutamine kestab kaks kuud ning eeldab tubakatarvitaja ja nõustaja kestvat omavahelist koostööd, sh kogu järgneva aasta vältel pärast loobumist.

Olenemata sellest, kui pikk on olnud suitsetamiskogemus, hakkavad tervisenäitajad pärast suitsetamise lõpetamist küllalt kiiresti taastuma:

juba 20 minutit pärast viimast suitsu hakkavad vererõhk ja pulss normaliseeruma;ühe ööpäeva möödudes on vingugaas kehast väljutatud. Kopsud hakkavad end puhastama rögast ja muudest jääkidest, mis suitsetamisel tekkisid;kahe ööpäeva möödudes on nikotiin kehast kadunud ning haistmis- ja maitsmismeel on paranenud;paari kuu pärast lõppevad suitsetamisest loobumise võõrutusnähud, pidevalt paraneb hingamine ja tekib rohkem energiat;ühe aasta möödudes väheneb südameinfarkti risk 50% võrreldes selle inimesega, kes endiselt suitsetab;kümne aasta pärast on kopsuvähi risk vähenenud 50% võrreldes inimestega, kes endiselt suitsetavad.

Vaata lisaks Tööelu portaali teemalehte tubakaennetusest töökohal.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456