1. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks on oma töötajaist hoolimine juhi jaoks tähtsaim ja kuidas seda teha?

Foto: Shutterstock
Paljud juhi positsioonil olevad inimesed ei ole tegelikult inimeste juhtimises eriti head. Nad kas näevad ennast arusaamatutel põhjustel väga inspireeriva eeskujuna teistele, võttes õiguse kõik oma nägemuse järgi tööle panna või omavad inimlikest piiridest veidi suuremat ego, võttes volituse karmi käega käsklusi jagada ja oma arusaamad kõigile brutaalselt selgeks teha. Vältides oma tegelike nõrkuste ja segaduse väljanäitamist, mängivad nad suursugust käskijat, leides lohutust teiste inimeste kamandamisest ja pidevast kontrollist. Nii ei suuda nad ka mõista, et tõeline võim ei tulene mitte inimeste kuuletumisest ja kartusest oma juhi ees, vaid juhi arvamuse sügavast väärtustamisest selle kaudu tema püstitatud eesmärkide nimel pingutamisest.

JUHTIMINE ALGAB HOOLIMISEST

... on arusaam, mida paljud juhid kahjuks kuidagi mõista ei suuda. Nimelt on kogemus näidanud, et edukad juhid õpivad iga oma töötajat võimalikult hästi tundma, mõistes, kus suunas neid edasi aidata. Küsides küsimusi nagu: mis on su ambitsioonid? Sinu hirmud? Mida sa oma töölt ootad? Kuidas sulle meeldib keskenduda ja töötada? Kas eelistad meeskonnatööd individuaalsele tööle? Kuhu sooviksid oma tulevikus jõuda? jne, paneb juhi täielikult mõistma, kuidas ja missuguste meetoditega juhtida oma alluvat nii, et ka tema sellest võimalikult suurt kasu saaks.

JUHTIMINE ON JU SIISKI KAHEPOOLNE TEGEVUS

Mitte ainult sina juhina ei pigista oma alluvast täit potentsiaali välja oma firma tarbeks, vaid su töötaja vajab ka sinult sinu teadmisi ja kogemustepagasit. Kui sa tõesti hoolid oma töötajast, saab ta sind ajapikku usaldama hakata, millega ta annab sulle võimaluse end paremini suunata ja vajadusel korrale kutsuda. Vaid see on viis, kuidas sinu käe all töötamine ja sinu korralduste täitmine muutub ka alluvale endale nauditavaks – ta lihtsalt siiralt hindab ja väärtustab sind. Ta soovib sinu  antud ülesandeid täita ja sulle meele järele olla pelgalt seetõttu, et sa oled talle lihtsalt niivõrd suureks eeskujuks – ja see on juba võimas saavutus.

HOOLIVAT JUHTI EI SAA TEESELDA

Kuidas aga nii kaugele jõuda, et oma töötajate usaldus võita? Kui sul on juhina suhteliselt kerge oma tegelikud tunded kõva hääle ja jõulise maski taha peita, on oma töötajatest hoolimist teeselda kordades raskem. Sa pead ju küsimusi küsima, nende vastused meelde jätma ja sellest lähtuvalt oma strateegia kujundama – selleks pead sa tõepoolest hoolima. Olenamata asjaolust, kas sulle meeldib töötaja ka isiksuse või sõbrana, hoolid sa temast kui alluvast alati. Kõik töötajad, kes sinu heaks töötavad, on ju otsesed peegeldajad ka sulle. Kui neil läheb hästi, saad ka sina end tubli töö eest kiita, ja kui neil läheb halvasti, pead sina juhina peeglisse vaatama.

Ehk kui sa soovid panustada oma meeskonda ja tõesti suunata oma töötajad nende maksimaalse potentsiaalini, alusta hoolimist juba täna. Austa iga oma töötajat, tema lugu ja unikaalsust. Arvesta tema iseärasusi alati, kui võimalik, ja märka, mida saad sina juhina tema jaoks ära teha.

Vot selline on alles tasemel juht!

Allikas: Motivaator.ee blogi

Autor: Kathleen Kanervikko, Motivaatori turundusjuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456