1. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millega peaks arvestama seoses töötajate jõulupeoga

Tuleta töötajatele meelde, et tavapärased käitumisreeglid kehtivad isegi töökohast väljaspool ja et peo toimumise koht on töökoha laiendus.
Foto: pixabay.com
Pühad on hea tahte ülesnäitamise aeg ja tööandjad saavad tänada oma töötajaid mõne piduliku üritusega.

Töökoha jõulupidu on pikaajaline traditsioon ja sellel võib osaleda ka muid inimesi peale töötajate (koostööpartnerid, parimad kliendid). Kuigi majanduslik olukord sunnib endiselt olema pigem kokkuhoidlik, ei takista see tööandjaid üritusi korraldamast. Paljudes organisatsioonides rahastavad siiski aastalõpupidusid või -üritusi ka töötajad ise. Sageli piirdub pidu söögi-joogiga töökohal. Moraal on pühade ajal kõrge, seepärast on oluline asjad läbi mõelda, et vältida probleemide tekkimist töötajatega pidustuste käigus.

Jõulupeod võivad minna ülilõbusaks ja nende ajal või järel juhtub nii mõndagi. Pärast pidu kaineks saades on paljud näost punased ja see võib tööandjale palju pahandust kaasa tuua. Kui soovimatud pildid või jutud toimunust meediasse levivad, võib see mitmelgi moel lausa kahjulikuks osutuda. Seetõttu on oluline, et tööandja kontrolliks ja ohjaks personali halva käitumise, kaebuste esitamise ja muid töötajatega seonduvaid riske.

Näib, et paljud töötajad pole teadlikud sellest, et igasugune tööga seotud jõuluüritus on töökoha laiendus ja sel puhul vastutavad tööandjad ka kolmandate isikute tegevuse eest. Kuna ühiskond ja töötajate koosseis on tänapäeval järjest mitmekesisem, tuleb paljudel töötajate üritustel arvestada eri religioonidega.

Kaugeltki mitte kõik töötajad ei pruugi osaleda peol, kus tarbitakse ohtralt alkoholi. Mõistlik on hoolitseda selle eest, et pakutaks ka erinevaid mittealkohoolseid jooke. Pidudel osalemine ei tohiks olla töötajatele kohustuslik. Samuti tuleks mõelda näiteks taimetoitlastele ja pakkuda vähemalt ühte toitu, mis neile sobib. Kaebused tekivad enamasti siis, kui töötaja tunneb, et teda on jõulupeol diskrimineeritud. Probleemide ennetamiseks ja ära hoidmiseks saab teha nii mõndagi.

Tuleta töötajatele meelde, et tavapärased käitumisreeglid kehtivad isegi töökohast väljaspool ja et peo toimumise koht on töökoha laiendus. Tööandjana on sul hoolsuskohustus, seega oled ettevõtte jõulupeol endiselt vastutav.Tuleta töötajatele meelde soolise jm diskrimineerimise kohta käivaid eeskirju. Neile tuleb meenutada, et igasugusesse kohatusse käitumisse jõulupeol suhtutakse samamoodi nagu tööajalgi.Tuleta töötajatele meelde, et nad ei juhiks alkoholi tarbinuna autot ja korraldaksid juba varem sobiva viisi koju saamiseks, kui soovivad alkoholi tarbida. Kaalu võimalust tellida väikebuss, mis inimesed kohale tooks ja pärast koju viiks. Kui sa ei soovi seda rahastada, võid selle korraldamise võimaluse välja pakkuda tingimusel, et töötajad peavad selle teenuse eest ise maksma. Veendu, et pakutaks piisavalt mittealkohoolseid jooke.Teavita töötajaid, et liigne alkoholitarbimine jõulupeol pole vabandatav põhjus järgmisel päeval töölt puududa. Kui ettevõte töötab esmaspäevast reedeni, kaalu võimalust korraldada üritus kas reede või laupäeva õhtul.Ära unusta kutsuda peole neid töötajad, kes on kas ema või ka isana lapsehoolduspuhkusel. Samuti tuleks kutsuda nn renditöötajad, tähtajalise töölepinguga ajutised töötajad ja osakoormusega töötajad.Ära tee peol osalemist kohustuslikuks. Pidu võib sattuda ühele ajale kristlusest erinevate religioonide oluliste tähtpäevadega.Kui sul on alla 18-aastaseid töötajaid, peaksid majast väljas toimuva ürituse korral veenduma, et sinna lubatakse ka alla 18-aastaseid noori.Kui sul on puudega või erivajadusega töötajaid, kes vajavad eritingimusi hoonesse sisenemiseks, peaksid veenduma, et toimumiskohas oleks sissepääs võimalik.Kui pakud alkohoolseid jooke, siis ära paku neid tasuta terve õhtu jooksul. Räägi baaritöötajatega läbi, et nad püsiksid valvsad juhul, kui mõni töötaja jääb purju.Alkohol võib põhjustada soovimatuid seksuaalseid lähenemiskatseid ja tekitada tõsiseid tülisid või kaklusi isegi parimate sõprade vahel.Kui töötaja jääb purju, siis on tööandja kohus tagada, et see töötaja toimetataks turvaliselt koju.

Allikas: Jay Webb Consultancy

Autor: Kaisa-Kitri Niit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456