18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis meetodit, kuidas oma meeskonda paremini tundma õppida

Teamscope’i müügi- ja turundusjuht Ragne Maasel
Kolmandiku oma päevast magame, teise kolmandiku tegeleme endaga ning veedame pere ja sõprade seltsis, viimase kolmandiku veedame tööasja ajades töökaaslastega. Inimesed on iga hästitoimiva äri ja organisatsiooni alus, kuidas kas sa juhina ka tegelikult tead, millised su tiimiliikmed on, või pelgalt eeldad?

Et saavutada ühiseid eesmärke, võime töötada justkui robotid ja eirata teisi kui indiviide ja isiksusi, keda alateadlikult juhtuvad spetsiifilised väärtused ja emotsioonid, kuid on lihtsaid viise, kuidas üksteist paremini tundma õppida. Toon mõne näite.

1. Lihtsalt küsi

Vahel see just nii lihtne ongi. Kui sul on küsimus, soovid teada meeskonnaliikme arvamust või lihtsalt kahtled milleski, siis kõige parem viis selgust saada on lihtsalt küsida. Kindlasti pole vaja surkida teise inimese eraelus, kuid uurida, mida tiimikaaslane vabal ajal teeb, milliseid raamatuid loeb, mis filme vaatab, pole ebaviisakas ega ka ebaoluline. Muidugi ei tasu küsida liiga isiklikke küsimusi, kuid tihti eeldatakse, et tööalases suhtluses ja keskkonnas võib liigne uudishimu muutuda tüütuks või produktiivsust pärssivaks. Tegelikult mitte – et alustada sügavamat diskussiooni, mis võib viia kas probleemide lahendamise või lihtsalt toreda jutuajamiseni, on vaja lihtsalt kuskilt ots lahti teha.

2. Olge mängulised

Uuringud on näidanud, et 78% tööealisest rahvastikust, kes veedab 30–50 tundi nädalas tööd tehes, veedab töökaaslastega rohkem aega kui omaenda perega. Selle aja sisse peaks kindlasti jääma ka mõni tegevus, mis pole seotud tööga – kus saate üksteist paremini tundma õppida, naerda ja miks mitte ka midagi mängida. Olgu see kas meeskonnasport, ühisüritus, väljasõit või isegi lauamäng. Mängulistes olukordades ilmnevad inimeste isikuomadused, mida sa ehk kontoris koos töötades üldse ei aimaks. Kuidas osatakse kaotada, kuidas võita, kuidas tullakse toime pingelise olukorraga, milline roll võetakse meeskonnatöös, kas pigem ollakse üksik hunt või liider, kuidas suhtutakse konkurentsi jne, kõik see võib selguda pelgalt läbi mängu.

3. Tähistage olulisi sündmusi

Sünnipäevad, aastapäevad, olulised saavutused – tähistage neid! Isegi kui mõni saavutus on pealtnäha lihtsalt osa kulgevast töövoolust ja protsessist, tasub seda siiski tähtsustada ja tähistada, kuna selle nime on kollektiivselt vaeva nähtud. 81% töötajaskonnast usub, et eraeluliste või tööga seotud verstapostide tähistamine paneb neid end töökeskkonnas rohkem väärtustatuna tundma. Samuti on tööalaste saavutuste tähistamine ideaalne ettekääne teha tulevikuplaane ja seda uusi eesmärke, mida motiveeritumalt täita. Kuid tähistamisel on peale töötajate motiveerimise veel üks eelis – see annab asjaliku põhjuse, et koos veidi vabamas vormis aega veeta ja seega üksteist paremini tundma õppida.

4. Üks-ühele kohtumised

Üks-ühele vestlused on midagi muud kui tänapäeval juba teada-tuntud arenguvestlused, kuhu minnakse tihtipeale raske südame ja higiste peopesadega (nii juhid kui ka töötajad). Arenguvestlused on ajast ja arust, üks-ühele kohtumine on aga uus ja hästitoimiv trend, mida aina enam juhte kasutab esiteks selleks, et saada töötajalt pidavat tagasisidet, ja teiseks eesmärgiga saada paremat personaalset kontakti. Need kohtumised toimuvad kas korra nädalas või paar korda kuus ja oma olemuselt on need pigem mitteformaalsed. Tegu võib olla ühiselt veedetud kohvipausi, lõuna või vabas vormis vestlusega, kuid oluline on see, et kaks inimest saavad isiklikul tasandil kontakti ja räägivad, mis neil tööalaselt hingel ja mõttes. Üks-ühele vestlus vajab nii juhilt kui ka töötajalt palju usaldust, vastasel juhul on kohtumine teeseldud või mitte tulemuslik. Kui juhina tunned, et avatus ja usaldus sinu ja tiimiliikmete vahel on piisavalt suur, on üks-ühele kohtumiste tegemine igati õigustatud

5. Kasuta analüütikat

Oma töötajate ja tiimi tundmisel mängivad kahjuks ikka veel liiga suurt rolli eeldamine ja kõhutunne. Arvame, et teame, millised on kellegi iseloomujooned, põhimotivaatorid või väärtused, kuid me ei saa selles ka täiesti kindlad olla. Seega tehakse juhina tihti ka valesid otsuseid selles, kuidas teatud inimesega suhelda või koos töötada.

Näiteks ei tehta tänapäeval ühtegi äriliselt olulist turundusotsust pelgalt kõhutunde pealt või eeldades, kus, kuidas või kellele oma teenust või toodet müüa. Kõik need otsused tehakse tuginedes turundusanalüütikale, numbritele ja faktidele. Kuid samasugust analüütikat saab kasutada ka personalitöös – just oma tiimi tundmaõppimisel ja selle kaudu ka paremini toimivate meeskondade loomisel. Personalianalüütika platvormid aitavad juhtidel aru saada, missuguste iseloomujoontega inimesed nende tiimis üldse töötavad – kuidas nad eelistavad töötada ja suhelda ning mis neid motiveerib. Andmete abil kaardistatakse ära meeskondade tugevused ja võimalikud riskikohad ning alustatakse diskussiooni, kuidas neid parandada.

Pole vahet, millise meetodi kasutusele võtad, kuid oluline on, et sa ka tegelikult tead, milliseid inimesi juhid ja kellega koos töötad. Liiga tihti leiame ennast kolleegidega ühest toast, töötamas ühe asja nimel, teades kollektiivselt kõike oma eesmärkidest ja nende saavutamise spetsiifikast, kuid samal ajal teadmas pea mitte midagi üksteisest. Seda tasub muuta.

Allikas: Teamscope

Autor: Ragne Maasel, Teamscope’i müügi- ja turundusjuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456