Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 6. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtunud, kuid võinuks juhtumata jääda ...

Tööelu portaal tutvustab taas reaalses elus juhtunud tööõnnetusi. Tööinspektsiooni spetsialist analüüsib juhtunud õnnetust ning juhib tähelepanu sellele, mida oleks saanud ja saab tööohutuse seisukohast ette võtta, et sarnaseid juhtumeid edaspidi vältida. Kasulikke näpunäited jagub nii tööandjatele kui ka töötajatele.

Mis juhtus?

Töötaja hakkas koos kaastöötajaga pingutama hakkepuidu tigutransportööri ja reduktori vahelise kettülekande ketti. Pingutamiseks läksid kaks töötajat reduktori all olevasse süvendisse. Reduktori ajamina kasutatav elektrimootor oli süvendis olevast lülitist välja lülitatud. Pingutamiseks keerati reduktorit alusele kinnitavad poldid lahti ja liigutati reduktorit alusel tigutransportöörist eemale. Selle tegevuse ajal elektrimootor käivitus ja reduktori võlli otsas olev ketiratas hakkas pöörlema. Töötaja parema käe sõrmed jäid keti ja ketiratta vahele. Tagajärjeks oli ühe sõrme amputatsioon ning teiste sõrmede luumurrud ja haavad. Kuna reduktori all olev süvend oli kahele töötajale kitsas, siis ilmselt oli kaastöötaja tahtmatult läinud vastu lüliti hooba ja elektrimootori käivitanud.

Miks juhtus?

Reduktori ajamina kasutatava elektrimootori lüliti oli paigaldatud reduktori all asuvasse süvendisse nii, et ei olnud välistatud lüliti tahtmatu sisselülimine. Seetõttu oli võimalik mootori, seega ka reduktori, kettülekande ja tigutransportööri iseeneslik käivitumine. Lüliti oleks pidanud olema sellise konstruktsiooniga ja paigaldatud nii, et käivitumine saab toimuda ainult lüliti tahtliku mõjutamisega. Ilmselt aitas tahtmatule lülitamisele kaasa asjaolu, et kahe töötaja töötamiskoht oli süvendis liiga kitsas. Õnnetus oleks jäänud toimumata ka siis, kui reduktorit käitava elektrimootori energiavarustus oleks elektripaigaldises välja lülitatud juba enne süvendis asuvat lülitit. Sel juhul ei oleks lüliti tahtmatul vajutamisel elektrimootor käivitunud.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456