Autor: Personaliuudised.ee • 11. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Registreeritud töötute arv püsib stabiilne, kuid on aasta taguse ajaga võrreldes vähenenud

Foto: pixabay.com
Märtsis registreeritud töötute arv tulenevalt töövõimereformist veidi suurenes ning märtsi lõpu seisuga oli töötuna registreeritud 32 431 inimest ehk 5,1% 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust. Vähenenud töövõimega inimesi oli nende hulgas 7 814.

Kokkuvõttes suurenes registreeritud töötute arv märtsis võrreldes eelneva kuuga ligi 1%. Kui vaadelda vaid neid töötuid, kelle töövõime ei ole vähenenud, oli töötute arv märtsis võrreldes eelneva kuuga siiski ligikaudu 2% väiksem ja ka võrreldes aastataguse ajaga oli registreeritud töötute arv väiksem. Vähenenud töövõimega registreeritud töötute arv suurenes märtsis aga võrreldes eelneva kuuga ligikaudu 11%.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel: „Alates maikuust pakume ka töötavatele inimestele võimalust õppida juurde uusi oskusi ja tõsta kvalifikatsiooni. Muuhulgas toetame ka tasemeõppes osalemist, et ennetada tööelust eemale jäämist oskuste puudumise või aegumise tõttu.”

Uuteks lisanduvateks teenusteks on täiendus- ja ümberõpe koolituskaardiga, kvalifikatsiooni saamise toetamine, tasemeõppes osalemise toetus ja tööandjale koolitustoetus töötajate värbamisel või muutustega kohanemisel.

Kõrgeim oli märtsis registreeritud töötuse määr jätkuvalt Ida-Virumaal (11,2%) ja Valgamaal (8,8%) ning madalaim Harjumaal (3,6%). Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid märtsi lõpus lihttöölised (23%), oskustöötajad ja käsitöölised (19%) ning teenindus- ja müügitöötajad (17%).

Märtsikuu jooksul lisandus töötukassale vahendamiseks uusi tööpakkumisi eelneva kuuga võrreldes 34% rohkem, kuid aastataguse ajaga võrreldes ligikaudu 7% vähem. Kuu jooksul lisandus 5635 uut tööpakkumist, millest 65% sisestati töötukassa portaali kaudu. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 10 693. Kõige suurema osakaalu vahendatavatest töökohtadest moodustasid teenindus- ja müügitöötajatele (25%), oskustöötajatele ja käsitöölistele (23%) ning lihttöölistele (19%) pakutavad töökohad.

Märtsikuus sai töötukassa abiga tööle või alustas ettevõtlusega 3419 inimest (sealhulgas 504 vähenenud töövõimega inimest). Tööalasel koolitusel osales märtsis 4396 ja tööotsingu töötoas 1326 inimest. Tööpraktikal osales 1068, tööharjutusel 655 ja tööklubis 697 inimest. Karjäärinõustamise teenust osutati 1930 korral, töötavatele ja mitteaktiivsetele inimestele mõeldud karjäärinõustamisel osaleti märtsis 1546 korral. Ettevõtluse alustamise toetuse abil sai ettevõtte luua 44 inimest, kelle äriplaanide kohaselt luuakse 53 uut töökohta. Palgatoetusega oli märtsis töötamas 1415 inimest, lisaks osales veel 5859 inimest erinevates teistes aktiivsetes meetmetes. Vähenenud töövõimega inimeste teenustest osales tööalasel rehabilitatsioonil 1165 inimest, kogemusnõustamisel 13 inimest ja kaitstud töö teenust osutati 189 inimesele. Vähenenud töövõimega inimesed osalesid ka teistel tööturuteenustel – kokku osales teistel teenustel veel 2960 inimest.

Töötukassa maksis märtsis töötuskindlustushüvitist 10 926 inimesele ehk 29% kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 428 eurot ja hüvitisteks maksti kokku üle 3,9 miljoni euro. Ligikaudu 151 euro suurust töötutoetust sai märtsis 7779 inimest ehk 21% kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa märtsis 411 inimesele. Keskmine märtsis määratud hüvitis oli 1688 eurot ja hüvitisteks maksti kokku üle 695 tuhande euro. Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa märtsis 60 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli märtsis 3086 eurot ja hüvitisteks maksti kokku üle 192 tuhande euro.

Töövõime hindamise taotlusi esitati märtsis 5230. Kuu jooksul määrati osaline töövõime 2910 ja puuduv töövõime 1073 inimesele, töövõime ei olnud vähenenud 924 inimesel.** Töövõimetoetust maksti märtsis 6895 inimesele kogusummas ligi 1,5 miljonit eurot.*** Tööandjate esitatud taotluste alusel hüvitati sotsiaalmaks 20 732 vähenenud töövõimega töötaja eest. Tööandjate eest väljamakstud sotsiaalmaksu summa oli märtsis veidi alla 2,9 miljoni euro.

* Registreeritud töötuse statistika tugineb administratiivandmetele ehk kajastab nende töötute arvu, kes on ennast töötukassas töötuks registreerinud. Üldise töötuse, hõive ja mitteaktiivsuse kohta Eestis teeb statistikat statistikaamet, kes korraldab selleks kvartaalset tööjõu-uuringut.

**Töövõime hindamise taotluse kohta tehakse otsus 30 tööpäeva jooksul taotluse saamisest.

*** Töövõimetoetuse taotluse kohta tehakse otsus pärast otsust töövõime hindamise kohta.

Allikas: Töötukassa

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456