17. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Multitasking ei anna häid tulemusi, ütlevad teadlased

Foto: pixabay.com
Sinu aju töötab paremini, kui saad keskenduda ühele asjale korraga.

Uuring näitab, et tõde on see, mida inimesed on oma sisimas juba ammu teadnud. Multitasking ehk mitme asja korraga tegemine on olnud kui mantra, millest oma hõivatust rõhutavad inimesed on kinni hoidnud. Uus uuring aga väidab, et aju töötab tõhusamat, kui saab keskenduda pikemalt ühele asjale korraga. Ka varasemate uuringute põhjal on välja selgitatud, et mitme asjaga paralleelselt tegelemine vähendab tootlikkust lausa 40%.

Aju-uuringutele spetsialiseerunud teadlaste rühm Aalto ülikoolis on selgitanud selle nähtuse põhjuseid. Teadlased tegid kindlaks, et liiga sage ülesannete vahetamine häirib ajutööd. „Mõõtsime magnetresonantsuuringuga eksperimendis osalejate ajude eri piirkondi ajal, kui nad vaatasid lühikesi lõike „Star Warsi”, „Indiana Jonesi” ja „James Bondi” filmidest,” kirjeldab Aalto ülikooli professor I. Jääskeläinen. Uuritavate inimest ajupiirkonnad toimisid sujuvamalt, kui filme vaadati 6,5 minuti pikkuste lõikudena. 50-sekundiliste lõikude vaatamine killustas aju.

Uuring näitas, et aju töötab paremini, kui saab teha ühe ülesande korraga

Jääskeläinen soovitab uuringu põhjal, et inimesel peaks olema igas päevas vähemalt üks ülesanne, mille saaks teha valmis, selle asemel et viia kümmet asja samal ajal natukehaaval edasi.

Multitasking’u auku on kerge kukkuda. Siis tundub, et miski töödest eriti ei edene, mis omakorda tekitab mitte-piisav-olemise tunde. Keskendumine väheneb ja tekib stress. Pikaajaline stress aga nõrgestab mõtlemisvõimet ja mälu,” tõdeb Jääskeläinen.

Sotsiaalmeedia kasvatab aju koormust

Tormakal ja mitmesuguseid tegevusi täis tööpäeval ei ole parim puhkehetk sukeldumine sotsiaalmeediasse. Tegelikult on sotsiaalmeedia üks suur mitmiktegevus, kus kulgeb palju erinevaid asju ühel ja samal ajal. Nii võib sattuda lugema uudiseid või mängima sõbra soovitatud mängu. Aju vaatenurgast sotsiaalmeedia vaid lisab koormust ega anna vajalikku puhkust.

Allikas: Iltalehti

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456