25. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kemikaale tuleb töökeskkonnas kasutada vastavalt juhistele

Foto: pixabay.com
Tööinspektsioon kontrollis ettevõtteid, kus kasutatakse biotsiide. Sihtkontrolli raames külastati 19 ettevõtet. Tööandjatele esitati 46 suulist soovitust, kontrollakti märgiti 63 rikkumist ning seitsme rikkumise kohta koostati ettekirjutus. Kõige enam külastati Tallinna ja Harju maakonna ettevõtteid.

Biotsiid on aine või segu, mille kasutamise eesmärk on kahjulike organisme hävitada või tõrjuda. Biotsiide kasutatakse näiteks desinfektsioonivahendites, konservantides ja kahjuritõrjes. Eestis registreeritakse ja väljastatakse biotsiidi lube vastavalt biotsiidiseadusele.

Tööinspektsiooni sihtkontroll tuvastas, et paljudel juhtudel ei olnud tööandja üldse teadlik, et kasutatav kemikaal on biotsiid, seetõttu eksiti mitmel juhul just biotsiidiseaduse vastu. Näiteks olid biotsiidi pakendid lahtised, neid pakendati ümber ja osa biotsiidipakendeid olid ka purunenud. Rohkem oli rikkumisi kahjuritõrjuja teadmiste ja oskuste ning asjakohase tunnistusega seoses.

Tööinspektsioon tuletab meelde, et iga kemikaal on mürk, mille toime sõltub kogusest. Töökeskkonnas tuleb kemikaale kasutada vastavalt juhistele, mis on kirjas kemikaali pakendil. Ohtliku kemikaali jaoks on tootja koostanud ka kemikaali ohutuskaardi, milles on esitatud teave nii kemikaali toime, kasutusviiside kui ka ohu vältimise abinõude jmt kohta. Töökeskkonna riskianalüüsi koostades tuleb hinnata kõiki seal esinevaid ohutegureid ja töötajaid asjakohaselt juhendada. Isikukaitsevahendi valikul peaks lähtuma eelkõige ohutuskaardil esitatud andmetest, samuti tuleb korraldada tervisekontroll töötervishoiuarsti juures kõigile töötajatele, kelle tervis võib mõjutatud saada. Tervisekontrolli otsused on tööandjale hea informatsioon, kas töökeskkonnas on vaja teha muudatusi või on töökeskkond töötaja tervist säästev.

Tööinspektsioon pakub ettevõtjatele võimalust kutsuda ettevõttesse töökeskkonna konsultant, kes nõustab tööandjat töökeskkonna juhtimissüsteemi loomisel. Teenus on ettevõtjale tasuta, konsultandi saab oma ettevõttesse kutsuda, kui kirjutada tööinspektsiooni e-posti aadressile.

Allikas: Tööinspektsioon

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456