24. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Halb töö võib mõjuda tervisele halvemini kui töötus

Foto: GraphicStock
Personalijuhid peavad olema töötajate heaolu eestvedajateks juhtkonna tasandil, ütlevad eksperdid. Inimesed, kes teevad madalapalgalist ja stressirohket tööd, võivad kogeda suuremaid terviseprobleeme kui need, kes on töötud, leiab uus uuring.

Manchesteri ülikooli teadlased uurisid enam kui tuhande 35–75-aastase töötaja hinnanguid oma tervisele ja kroonilisele stressitasemele nende tööstaatuse muutustes. Uuringust selgus, et kõige kõrgem krooniline stressitase oli inimestel, kes liikusid töötuks olemisest madalakvaliteedilisele töökohale. Vastupidiselt aga neil, kes liikusid töötu staatusest hea kvaliteediga tööle, oli kõige madalam stressitase.

 Manchesteri ülikooli meditsiinilise sotsioloogia professor Tarani Chandola ütleb, et töö leidmine ei kompenseeri töö kvaliteeti. „Nii nagu hea töö on kasulik tervisele, peame meeles pidama, et halva kvaliteediga töö võib olla tervisele kahjulik.” Professor Sir Cary Cooper ütleb, et mantra sellest, et töö on sulle parem kui mittetöötamine, on õige. Aga see peab olema hea töö. „Kui töö ei ole hea, siis on see sama kahjustav kui töötu olemine. Kui olla kinni töökohas, kus näiteks on töökiusamise kultuur ja suur töökoormus ning pole võimalust töölt lahkuda, kuna teisi töövõimalusi ei ole, kahjustab see inimese vaimset ja emotsionaalset heaolu.”

Cooper hoiatab, et tervis ja heaolu töökohtadel võib halveneda lähitulevikus, kui töötajate stress töökohtade säilimise ja üldise majandusliku olukorra ebakindluse tõttu kasvab. „Peab olema innukas vedama töötajate heaolu edendamist organisatsioonide tipptasemel ja personalijuhtide mõjutusel,” ütleb ta. „On palju personalijuhte, kes põhimõtteliselt toetavad tööheaolu printsiipe, aga probleem on selles, et meil ei ole piisavalt veenvaid personalidirektoreid, kes suudaks tippjuhtkonda mõjutada. Nad peavad olema piisavalt jõulised ja enesekindlad, et võtta ette strateegilisi tegevusi organisatsioonide tipptasemel – on lihtne öelda, et meie väärtuslikem ressurss on töötajad, aga on teine asi astuda vajalikke samme selle seisukoha tõestamiseks.”

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456