3. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Pexels.com

Kolm võtit õnnelikuks tööpäevaks

Viimased nädalad on olnud kiired. Töörõõm on kadunud tormamise ja tulekahjude kustutamise peale. Ees ootab veelgi kiirem aeg. Tempo tõstmise asemel võtan hoopis rahulikumalt. Et tuleks meelde, mis on kõige olulisem.

Otsustan, et hoian oma jõudu. Kingin endale päeva jooksul hetki, mis teevad mulle head. Kuna olen seda väärt.

Hommikul söön mõnusa hommikueine ning vaatan rahulikult üle uudised. Osa teest tööle lähen jalgsi. Pargirohelusest lähen läbi aeglasemalt ja kuulan loodust. Kontoris lähen trepist üles jala viiendale korrusele. Natuke paneb hingeldama, aga pingutuse tunne pakub rahuldust, sest tean, et see teeb mulle head.

Tööpäeva alustan plaani tegemisega

Otsustan anda endale rahu rööprähklemisest. Algus on rahulik, aga ühtäkki hakkab tööde nimekiri pikenema. Kuidas jääda rahulikuks? Teen tööde nimekirja uuesti, prioriseerides töid. Midagi saan edasi lükata homsele. Teen kohe ära mõned kiired ja lihtsad ülesanded. Nii saan nimekirjast kohe paar asja maha tõmmata ja iga sooritusega kasvab minu rahulolu.

Päeva kõige olulisemad ja ajamahukamad ülesanded vajavad keskendumist. Enne nende kallale asumist jagan need väiksemateks osadeks ja teen neile ajakava.

Ajasurvest hoolimata kingin endale ka lühikese kohvipausi. Lähen rahulikult kohvimasina juurde. Peas keerlevad juba mõtted eelseisvatest töödest, aga võtan hetkeks aja maha. Vaatan aknast välja päikselist taevast. Linnuparv tõuseb puu pealt lendu. Taevasinine värv on ilus ja toob meelde mälestusi puhkusest. Hetki ja retki looduses. Hilisõhtuseid ujumaskäike päikeseloojangul... Nendest meenutustest virgununa naasen töölaua juurde.

Töö sujub. Vahetevahel peatun vaatama oma tegemisi. Mõned ülesanded tunduvad keerulised ja vähem innustavad. Aga on mitmeid asju, mida oskan ja mida mulle meeldib teha. Ja saavutan tulemusi. Mõnda asja oleksin ehk võinud teha paremini, aga ma ei ole endaga liiga karm. Töö on igatahes tehtud ja järgmine kord oskan juba paremini.

Rõõmustan oma õnnestumiste üle

Ka väikeste üle. Ka sellest, et olen lõpuks õppinud oma heaolu eest hoolitsema. Naeratan ja patsutan endale õlale.

Lõunapausil keskendun kuulama kolleege ning taas märkan, kui heas seltskonnas saan tööd teha. Vägisi ajab naerma, kui töökaaslased nalja viskavad.

Pealelõunane ülesannete nimekiri lüheneb, aga aeglasemalt, kui plaanisin. Ikkagi loobun hetkeks kiirustamisest. Tuletan endale meelde, mis on minu töö juures head. Näiteks võimalus mõjutada ja teha häid asju.

Et teha head hästi, on vaja keskenduda. Seetõttu pean kinni pausidest. Väike paus parandab minu energiataset ja ka töövõimet. Vahepalaks krõbistan pähkleid. Püüan päeva jooksul ka liikuda. Iga samm on kingitus, mille eest istuvat tööd tegev keha mind kiidab.

Üllatusena pakutakse mulle uut põnevat projekti. Hindan oma eesseisvat tööolukorda realistlikult ja tunnetan oma jõudu. Otsus on raske, aga keeldun uuest projektist. Hetkelise pettumuse järel rõõmustan. Mul on õnnestunud kinkida endale ei-ütlemise oskus. See on aeg-ajalt keeruline nii huvitava töö juures. Tunnen oma julgusest rõõmu. Tunnen, et juhin oma tööd paremini.

Tunnustan ka oma meeskonda, kus hinnatakse tublidusele ja tähtaegadest kinnipidamisele lisaks ka oma töövõime eest hoolitsemist. Ühine heaolu kasvab tiimis ja paistab välja rõõmsa, paindliku ja pingeteta tööna.

Mingil hetkel innustun tööd tehes jälle nii, et unustan kõik lubadused pausi pidada. Lõpuks õnnestub mul voo seisundist lahti rebida. Jälgin oma hingamist. Tunnen, kuidas pulss aeglustub. Tuletan endale meelde, et kiirustamine ei tähenda tulemuslikkust. Jätkan rahulikult naeratades.

Tööpäeva järel tundub, et energiat on veel piisavalt

Otsustan minna välja. Kasvõi väikesele metsajooksule või sõbraga kohtuma. Kutsungi sõbra endaga jalutama.

Päeva kingikotti on kogunenud mitu pakki. Samme, treppe, naeru, väikseid õnnestumisi ja palju vajalikku tööd ning tunnet, et suudan seda juhtida. Magama minnes meenutan veel naeratades päeva parimaid hetki. Ja jään ootama homseid kingitusi.

Allikas: ttl.fi

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456