Autor: Personaliuudised.ee • 3. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tunnustati peresõbralikke ettevõtteid

17. oktoobril andis sotsiaalkaitseminister Kaia Iva pidulikul tunnustusüritusel 13 tööandjale üle peresõbraliku tööandja lõppmärgise. Konkursiga valitud tööandjad läbisid lõppmärgise saamiseks pooleteise aasta jooksul põhjaliku konsulteerimis- ja hindamisprotsessi, mille jooksul muudeti organisatsiooni töökultuuri ja keskkonda peresõbralikumaks.

Lisaks pälvisid 31 tööandjat peresõbraliku tööandja algmärgise. Algmärgis näitab, et tööandja osaleb peresõbraliku tööandja märgise programmis ning on tänaseks läbinud eelhindamise ning koostanud tegevuskava, kuidas organisatsiooni töökultuuri edaspidi peresõbralikumaks muuta.

Foto: Pixabay.com

„Kõik peresõbraliku tööandja programmis osalenud tööandjad väärivad tunnustust, sest nad soovivad arvestada praeguste ja tulevaste töötajate vajadustega ning on valmis panustama nende heaolusse,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „Töötajad hindavad üha rohkem töökoha valikul paindlikkust ja peresõbralikkust, sest töö ja pereelu ühitamine puudutab väga paljusid, näiteks ka neid, kes hooldavad eakat pereliiget, tegelevad töö kõrvalt professionaalsel tasemel spordiga või täiendavad töö kõrvalt oma oskusi.“

Peresõbraliku tööandja märgise saamiseks peab tööandja läbima mitmeid hindamisi, teda nõustatakse ning lisaks juhtkonnale kaasatakse protsessi ka töötajaid. Uuringute kohaselt on peresõbralikud tööandjad konkurentsivõimelisemad. Eriti nähtav on töö- ja pereelu ühitamise positiivne efekt tööandjatele, kes vajavad spetsiifiliste oskustega tööjõudu. Positiivse tulemusena on välja toodud ka haiguspäevade arvu vähenemist, töötajate madalamat stressitaset ja tööandja maine paranemist.

Peresõbraliku tööandja märgise programm kestab 1,5-3 aastat. Lõppmärgis väljastatakse tavaliselt 3 aastat pärast programmi sisenemist. Programmis osalemine on tööandjate jaoks õppimise ja arenemise protsess ning edasi liigutakse vastavalt tegevusplaanile, missuguse taseme- kuld, hõbe või pronks märgist tööandja soovib saada. Lõppmärgise saanud tööandjad väljuvad programmist ja jätkavad iseseisvalt peresõbralike meetmete elluviimist, kuid saavad järgmisele tasemele liikuda järelhindamisel. Lõppmärgise saajatest jätkavad mitmed tööandjad mentorina teistele tööandjatele kogemuste jagamist.

Käesoleva aasta lõppmärgise pälvijate seas oli tööandjaid nii era- kui avalikust sektorist. Lõppmärgise teenisid ADM Interactive OÜ, Incap Electronics Estonia OÜ, Maksu- ja Tolliamet, Proekspert AS, Scoro Software OÜ, Swedbank AS ja Ragn-Sells AS, BDO Eesti AS, DPD Eesti AS, must maja OÜ, Tartu Vangla, AS Tartu Terminal ning Baltic Restaurants Estonia AS.

2017. aastast sotsiaalministeeriumi poolt välja antavat peresõbraliku tööandja märgist saavad taotleda nii tööandjad era- ja avalikus sektoris kui ka kodanikuühendused. Programmis osalemiseks ei pea tööandja olema eelnevalt kasutusele võtnud peresõbralikke meetmeid ja piisab sellest, kui tööandjal on soov areneda ning peresõbralikku organisatsioonikultuuri rakendada. Märgise laiem idee on muuta ühiskonna hoiakuid peresõbralikumaks, parandada tööandjate konkurentsivõimet töötajate värbamisel ning suurendada töötajate turvatunnet.

Allikas: Sotsiaalministeerium

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456