23. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ohuolukord töösituatsioonis – kuidas seda lahendada?

Turvalisus? Kas minu töökeskkond on turvaline? Kuidas käituda agressiivsuse ja rünnakute korral? Need on küsimused, millele hakkame vastust otsima siis, kui midagi juhtub, kuid siis on juba hilja.
<em >Sisekaitseakadeemia Politsei- ja Piirvalvekolledži õppejõud <strong >Rene Murumaa</strong></em>
Eesti riigi õnn ja õnnetus turvalisuse seisukohalt on see, et õnneks juhtub meil ohtlikke sündmusi harva, õnnetuseks aga see, et kuna neid juhtub harva, ei ole me ohtlikeks sündmusteks valmis. Vaadeldes meie asutuste, firmade kontoriruume, siis nende kujundamisel ja sisustamisel on paljuski mõeldud praktilisusele, mugavusele, kokkuhoiule, kuid mitte turvalisusele.

Küsige endalt: kas minu töökeskkond on turvaline, kas ma paiknen seal selliselt, et mind ei saada kohe rünnata, kas mul on võimalus vajadusel taanduda?

Inimestega suheldes on oluline olla valmis kokku puutuma erinevate emotsioonidega ja kasutama sobivat suhtlusstiili. Hea, kui suudame suhtlemisel lähtuda põhimõttest, kuidas inimest aidata, mitte aga teda tõrjuda ja mõelda temast kui ebamugavast isikust lahtisaamisest. Tänapäeval, kui meie töökeskkonnas on eri kultuuridest päit inimesi, peame mõistma eri kultuuride iseärasusi, nende kultuuride esindajate käitumist ja hoiakuid, see lihtsustab konfliktide ärahoidmist.

Peamiseks kitsaskohaks on emotsioonide välja näitamine: oleme harjunud vaoshoitud kaasmaalastega, kuid mida lõunapoolsemad on inimesed, seda emotsionaalsemad ollakse, ja kui me ei ole selleks valmis, võivad niisugused emotsioonide väljapursked olla hirmutavad.

Põhilised vead mida suheldes tehakse:

• suhtlemine võimupositsioonilt (nii on ja nii jääb, KÕIK);

• enese kõrvaldamine teemast (mina ei tea midagi, mina ei saa midagi teha);

• minnakse kaasa emotsioonidega (karjume teineteise peale);

• me näeme teisi, ega ei arvesta oma käitumisega ( mul ei ole teile midagi öelda, NÄGEMIST! Hmm, miks ta vihastas?).

Kuidas toimida kolleegi ootamatu käitumise, korral? Kuidas tulle toime agressiivse ja ründava kolleegi või kandidaadiga? Kuidas käituda nii, et su tegevusest on kasu, mitte kahju? Seda kõike kuuled täpsemalt juba 20. veebruaril Mustamäe Apollos toimuval Personaliuudiste aastakonverentsil, kus turvalisuse teemal kõnelejana astub üles Sisekaitseakadeemia Politsei- ja Piirvalvekolledži õppejõud Rene Murumaa. Info ja registreerimine SIIN!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456