Autor: Personaliuudised.ee • 27. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veel viimaseid päevi saab kandideerida peresõbraliku tööandja märgise programmi

Sotsiaalministeerium avas novembri alguses kandideerimisvooru peresõbraliku tööandja märgise programmi, kuhu kandideerima on oodatud kõik tööandjad nii era-, avalikust kui ka kolmandast sektorist, kes soovivad panustada organisatsiooni töökultuuri ja -keskkonna pere- ja töötajasõbralikumaks muutmisse.
Foto: Ann Vaida

Peresõbraliku tööandja märgise programmis osalemiseks ei pea tööandja olema varem kasutusele võtnud peresõbralikke meetmeid, vaid piisab sellest, kui tööandjal on soov areneda ning rakendada peresõbralikku organisatsioonikultuuri.

Pane tähele!

1. novembril 2018 avati uus kandideerimisvoor tööandjatele, kes soovivad liituda peresõbraliku tööandja märgise programmiga. Kandideerimine kestab 31. jaanuarini 2019.

Lisainfo leiate veebilehelt tööelu.ee.

Sellel aastal pääseb programmi umbes 30 tööandjat, kes valitakse välja nende hulgast, kes on täitnud ära kandideerimiseks vajaliku taotlusankeedi, mis on leitav Tööelu portaali veebilehel.

Kes on peresõbralikud tööandjad?

Praeguseks on peresõbraliku tööandja märgise pälvinud 13 tööandjat, kellele andis tunnustusdiplomid üle sotsiaalkaitseminister selle aasta 17. oktoobril toimunud tunnustusüritusel. Nimetatud tööandjad läbisid lõppmärgise saamiseks pooleteise aasta jooksul põhjaliku konsulteerimis- ja hindamisprotsessi, mille käigus muudeti organisatsiooni töökultuuri ja keskkonda peresõbralikumaks.

Peale nende pärjati 31 tööandjat peresõbraliku tööandja algmärgisega. Algmärgis näitab, et tööandja osaleb peresõbraliku tööandja märgise programmis ja on praeguseks läbinud eelhindamise ning koostanud tegevuskava, kuidas organisatsiooni töökultuuri edaspidi peresõbralikumaks muuta. Koos nendega on praegu programmis 62 algmärgist omavat tööandjat, kes töötavad selle nimel, et muuta oma organisatsiooni töökultuuri ja -keskkonda pere- ja töötajasõbralikumaks ning saada peresõbraliku tööandja lõppmärgis.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva on öelnud, et kõik peresõbraliku tööandja programmis osalevad organisatsioonid väärivad tunnustust, sest nad soovivad arvestada praeguste ja tulevaste töötajate vajadustega ning on valmis panustama nende heaolusse. „Töötajad hindavad töökoha valikul üha rohkem paindlikkust ja peresõbralikkust, sest töö ja pereelu ühitamine puudutab väga paljusid, näiteks ka neid, kes hooldavad eakat pereliiget, tegelevad töö kõrvalt professionaalsel tasemel spordiga või täiendavad oskusi,” kommenteeris Kaia Iva.

Miks ja kuidas?

2017. aastast sotsiaalministeeriumi välja antava peresõbraliku tööandja märgise laiem idee on muuta ühiskonna hoiakuid peresõbralikumaks, parandada tööandjate konkurentsivõimet töötajate värbamisel ning suurendada töötajate turvatunnet. Konkursi tulemused on andnud võimaluse tunnustada tööandjaid, kes väärtustavad head tööõhkkonda ja arvestavad töötajate pereeluga.

Uuringute kohaselt on peresõbralikud tööandjad konkurentsivõimelisemad. Eriti nähtav on töö ja pereelu ühitamise positiivne mõju tööandjatele, kes vajavad spetsiifiliste oskustega tööjõudu. Positiivse tulemusena on välja toodud ka haiguspäevade arvu vähenemist, töötajate madalamat stressitaset ja tööandja maine paranemist.

Peresõbraliku tööandja märgise programmi läbimiseks peab tööandja läbima mitu hindamist, teda nõustatakse ja peale juhtkonna kaasatakse protsessi ka töötajaid. Seejuures võib peresõbralike meetmete rakendamine nõuda senises organisatsioonikultuuris põhjalike muudatuste elluviimist. Siiski on piisavalt tööandjaid, kes soovivad panustada aega ja raha, et töötajad saaksid võrdselt pühenduda nii tööle, perele kui ka isiklikule arengule.

Märgise taotlemisprotsessis saavad tööandajad valida, milliseid meetmeid nad kasutusele võtta soovivad. Meetmed on jagatud 13 kategooria vahel ja katavad kogu töötaja organisatsioonis olemise aja alates värbamisest kuni töökohalt lahkumiseni. Tööandjatel on võimalik taotleda kuld-, hõbe- või pronksmärgist.

PROEKSPERT AS, peresõbraliku tööandja kuldmärgis

Liis Paemurru, personalijuht

Programm andis kindluse, et liigume Proeksperdis õigel teel. Sotsiaalministeeriumi ja Civitta korraldatud programmitegevuste vältel tutvusime teiste pere- ja töötajasõbralikke vaateid jagavate tööandjatega ning tutvustasime ka enda organisatsiooni ja tegevust. Üksteise kogemustest kujunes välja toetav ja õppimist võimaldav tugivõrgustik.

Peresõbralikkus on alati olnud Proeksperdi olemuses, aga peresõbraliku tööandja märgise programm aitas kujundada ettevõtte tegevustele väärtusliku raamistiku ja struktuuri. Sellel sügisel pälvitud kuldmärgis aitab meil ennast veel paremini maailmale peresõbraliku tööandjana näidata ja inspireerida ka teisi ägedaid organisatsioone. Meil on hea meel, et peresõbralikkusest on kujunemas meie kõigi asi.

INCAP ELECTRONICS ESTONIA OÜ, peresõbraliku tööandja kuldmärgis

Otto Richard Pukk, juht

Peresõbraliku kuldmärgise saanud Incap on rahvusvaheline elektroonikaseadmete tootja, mille tehased Kuressaares ja Indias pakuvad klientidele kõikjal maailmas uusima tehnoloogia abil toodetud kvaliteetseid elektroonikaseadmete lahendusi. Incapi Saaremaa tehase rahvusvahelises meeskonnas on kokku üle 70 töötaja.

Auhind on kogu meeskonnale suur tunnustus. Tiitliga kaasnev arenguprogramm on aidanud lahendada ettevõtte katsumusi. Eesmärk oli muuta organisatsioon veelgi pere- ja töötajasõbralikumaks ning kujundada ettevõte niigi tiheda töötajate konkurentsiga Saaremaal atraktiivseks tööandjaks.

Meid innustas tegutsema mitu väljakutset:

* kunagine koondamiste vari;

* raskused meelitada spetsialiste Tallinnast väljapoole;

* vähene paindlikkus tootmisliiniga tööd tegeva meeskonna puhul.

Praegu on hea meel tõdeda, et oleme tänu peresõbraliku ettevõtte programmile saanud Incapis väga palju ära teha – alates paindlike võimaluste loomisest kuni töötajate perede kaasamiseni. Arenguprogrammi läbimine on olnud positiivne ja innustav kogemus. Otsime pidevalt uusi võimalusi, et soodustada pereinimeste töötamist Incapis veel rohkem ning olla hea partner kogukonnale.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456