Autor: Mait Kraun • 27. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Milline on enim guugeldatud tööalane küsimus?

Foto: Shutterstock
Aina rohkem inimesi mõtleb töölt lahkumise peale – „kuidas töölt lahkuda?” oli mullu kõige enam guugeldatud tööalane küsimus, selgub Google Trendsi andmetest. Sellele järgnes küsimus „mis töö mul peaks olema?”.

Need otsingutulemused lähevad kokku Ameerika Ühendriikide valitsuse andmetega, millest selgus, et 2018. aasta keskel tõusis töökohast lahkumise määr kõrgeima tasemeni alates 2001. aastast. Ja see number on jätkuvalt väga suur, vahendab MarketWatch.

Üks peamine põhjus, miks inimesed töökohti vahetavad, peitub tugevas tööturus. Töökohti on küllaga ning inimesed valivad kõrgema palgaga töökohti, kus kontori keskkond on samuti parem. 2018. aastal Randstadi läbi viidud küsitlusest selgus, et 82 protsenti töötajatest tahab töökohal püsimiseks igal aastal palka juurde saada. 60 protsenti töötajatest on lahkunud või tahab lahkuda sellepärast, et neil on tööl liiga tugev järelevalve.

Allpool on välja toodud enim guugeldatud tööküsimused 2018. aastal:

1. Kuidas töölt lahkuda?

2. Mis töö mul peaks olema?

3. Mis on kõrgeima palgaga töökoht?

4. Kuidas tööpakkumisest ära öelda?

5. Kuidas endale töö saada?

6. Kuidas tööd leida?

7. Kuidas tööpakkumine vastu võtta?

8. Milline töö on minu jaoks õige?

9. Mida tööintervjuule minekuks selga panna?

10. Kuidas kiiresti töö leida?

Paljud meist mõtlevad töö juurest lahkumisele. Enne seda tuleb endalt aga küsida, kas sa ka tegelikult peaksid töökohta vahetama. „Raha on oluline, aga see ei peaks olema otsustav faktor,” ütles karjäärinõustaja Hallie Crawford. Tema sõnul peaks inimene jälgima, kui palju ta oma tööd naudib, ning mõtlema, milline oleks tema heaolu uues töökohas.

Otsustad ikkagi töölt lahkuda? Allpool on välja toodud mõned soovitused, mida sellisel juhul silmas pidada.

Anna piisavalt pikalt ette teada, ütleb Call to Careeri asutaja Cheryl Palmer. Tema arvates peaks töötaja andma ette teada kaks nädalat, kõrgematel ametikohtadel inimeste peaks etteteatamisaega veidi pikendama.

Ära räägi eelnevalt töölt lahkumisest kollektiivis, ütleb karjääristrateeg Carlota Zimmerman. Ja isegi kui otsustad sellest teistele rääkida, siis ei peaks uue töökoha ja ettevõttega uhkustama, lisas ta.

Ole positiivne. „Täna kõiki heade kogemuste ja võimaluste eest. Tee teistele selgeks, et said pakkumise, millest on raske loobuda,” ütles Zimmerman.

Kui räägid lahkumisest oma ülemusega, siis võib tekkida tahtmine rääkida negatiivsetest asjadest, mille tõttu sa ettevõttest lahkud. „Nendest asjadest ei peaks rääkima,” ütles FlexJobs.comi karjäärispetsialist Brie Reynolds. Pea meeles, et kui sulle töö ei meeldinud, siis tulevikus võid siiski oma tööandja ja kolleegidega professionaalsel tasemel kokku puutuda. Seega on mõttekam kurtmine ära jätta.

Täna oma tööandjat ja anna mõista, et nad on sind aidanud, ütles karjäärinõustaja Niteesha Gupte. „Seleta neile, mida oled õppinud ja kuidas see võimaldab tulevikus sul edu saavutada,” ütles Gupte. „Ehk on hea saata ka sinu karjääri positiivselt mõjutanud kolleegidele ja juhtidele isiklike sõnumeid.”

Tee üleminek võimalikult sujuvaks. See tähendab, et „peaksid dokumenteerima ja esitama pooleliolevad projektid, mille kallal oled töötanud. Sinna peaks ka lisama, mida on vaja veel teha ja keda kaasata. Toetavad ressursid on samuti teretulnud,” ütles Palmer.

Gupte lisas, et kirja tasub panna ka erinevad nipid ja trikid, mida oled kasutanud oma töö efektiivsemaks muutmisel. See aitab järgmisel töötajal sujuvamalt tööd üle võtta.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456