Autor: Allan Rajavee • 31. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet ootab ka ümbrikupalga deklareerimist

Politsei, maksuameti ja tööinspektsiooni reid ehitustel. Kõikidel kontrollitutel olid dokumendid korras.
Foto: Andras Kralla
"15. veebruaril hakkab siis meie iga-aastane laulupidu," viitas maksu- ja tolliameti teenuse osakonna juht Hannes Udde naljatledes tähtajale, mil maksuamet ootab tulude deklareerijaid uude e-maksuameti keskkonda. Tänavu on maksuamet teinud hulgaliselt muudatusi tulude deklareerimisel – alates uuest e-keskkonnast kuni uute tingimusteni.

Nii saab oma maksuandmed esitada nutitelefonist, füüsilisest isikust ettevõtjatele ehk FIEdele vastu tulles võivad raamatupidajad täiendada eeltäidetud tuludeklaratsiooni e-vormi ja muu hulgas lisatakse eeltäitmisel Airbnb kodumajutajate deklaratsioonile e-majutusplatvormilt teenitud tuluandmed.

"Me ei korja Airbnb-lt mitte mingisuguseid muid andmeid peale tulu. See tähendab, et me ei jälgi, kus need korterid asuvad ja millised need on. Meid huvitab ikka maksustamise teema," toonitas Udde. FIEde soovil on loodud raamatupidaja volitus, aga ei tähenda, et raamatupidaja saaks deklaratsiooni maksuametile esitada. Seda peab tegema FIE siiski ise.

Samuti saab FIE kanda pikemalt edasi kahjumit. Kui varem sai kahjumit edasi kanda maksimaalselt seitse aastat, siis pikendatakse kahjumite edasikandmise perioodi 10 aastale. Seejuures toimub üleminek järk-järgult ehk 2018. aasta kahjumit saab pikendada kuni 8 aastat, tänavust kahjumit 9 ja ülejärgmise aasta kahjumit kuni 10 aastat.

"Muutus ka käibemaksukohustuslaste piirsumma – kui varem oli see 16 000 eurot, siis eelmisest aastast on see 40 000 eurot, kus tekib nõue end käibemaksukohuslaseks registreerida," selgitas Udde.

Uus e-maksuamet

Samas visuaalselt ja funktsionaalselt peaks kõige enam muutma tuludeklaratsiooni esitamist uus e-maksuameti keskkond. "Sel aastal pole meil kolmepäevast eelvaadet, kus sai varem andmeid vaadata," ütles Udde, kes lisas, et eeltäidetud andmeid ei käidud väga palju vaatamas.

Uues keskkonnas on nii-öelda ühe klõpsu deklareerijatel parem ülevaade enda eeltäidetud andmetest. "Varem pidi ta ketrama menüüde vahel ja jooksma edasi-tagasi, kuid nüüd avaneb talle ülevaade ning kui numbrid on õiged, siis peab ta vajutama kinnitusnuppu," ütles Udde.

Samas on ka deklaratsiooni täiendamine lihtsamaks tehtud. Sisuliselt on tegemist kahesammulise protsessiga. Esimese sammuna saab klient ülevaate Eesti tuludest, tuludest, mida arvestatakse ainult maksuvaba tulu arvutamisel, välismaalt saadud tuludest ja mahaarvamistest. Kõik nende tulukategooriate rippmenüüd on võimalik detailsema vaate saamiseks lahti klõpsida ja vajadusel andmeid korrigeerida ning kuludokumente lisada.

Pisteline kontroll

Uuendusena on lisatud osale analüüside ja juhuvalimi alusel valitud deklareerijatele teine samm – täiendused. "Teatud inimeste käest küsime erinevaid küsimusi. Tegelikult soovime teada, kas nad on jätnud mingi tulu deklareerimata. Siin oleme teinud nii analüüsi riskirühmast kui ka lisanud täienduste tegemise vajaduse juhusliku valikuga," ütles Udde.

Nii küsitakse osalt deklareerijatelt, kas nad on saanud ettevõtlustulu, müünud kinnisvara, teeninud ümbrikupalka või üüritulu. "Kui inimene on saanud ümbrikupalka, siis on tal tegelikult kohustus see deklareerida," toonitas Udde. Tema sõnul on ka praegu inimesi, kes soovivad oma mustalt teenitud palka deklareerida. Eriti neil, kes kardavad, et hilisema kontrolli käigus tuleb sularahas saadud must palk välja.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamäe sõnul on ümbrikupalga temaatika ameti fookuses. Kui inimene jääb sissetuleku varjamisega vahele, siis tuleb tal tasuda maksmata maksud koos intressidega.

Muudatus ausa- ja hajameelsetele

Seejuures kinnitasid nii Udde kui ka Liivamägi, et kui inimene tunnistab ümbrikupalga saamise üles, siis ei järgne sellele mingit menetlust, sest maksuameti silmis on deklareerija tasunud oma maksud ega varja sissetulekut. "Tuludeklaratsioon ongi selleks, et inimesed saaksid oma maksud ausalt ära makstud ehk see pole mingi indulgents," toonitas Liivamäe.

Hannes Udde sõnul võib täiendavaid kontrollküsimusi käsitleda ka meeldetuletusena. "On palju neid, kes lihtsalt unustavad näiteks oma üüritulu õigesse tabelisse kanda ja hiljem asuvad seda deklareerima. Samas kui selleks ajaks on maksude tasumise tähtaeg möödunud, siis lisanduvad sinna intressid," kirjeldas Udde.

Hajameelsete deklareerijate aitamiseks saadab maksuamet enne 15. veebruari hoiatuse, kui nad märkavad, et inimene peaks tõenäoliselt tegema oma deklaratsioonis täiendusi. "Teisalt ega me alati ette ei tea ja vahel tuleb vaadata nüansse, kuid seda tehakse siis eraldi," märkis Udde.

Tähtsad kuupäevad

Niisiis algab uues keskkonnas tulude deklareerimine 15. veebruaril. Esmalt lastakse korraga uude keskkonda sisse 10 000 kasutajat korraga, mistõttu palus Udde klientidel esimestel päevadel kannatust varuda. Alates 26. veebruarist makstakse tagasi esimesed tagastused ja deklaratsioonide tähtaeg kukub 1. aprillil.

Maksude tasumise tähtajad jäävad samaks – 1. juuli ja 1. oktoober. Sügisesse võivad tulude tasumise jätta FIEd, vara võõrandamise käigus ja välismaalt saadud tulude saajad.

Pane tähele

Lõplik maksuvaba tulu suurus selgub tuludeklaratsiooni esitamisel.

Tulude arvestusse lähevad kõik tulumaksuga maksustatavad tulud:

• palk, preemiad, töövõtu- ja käsunduslepingud, pension, välismaine tulu, üüritulu, vara võõrandamine, dividendid jne.

Tulumaksuvabasid tulusid arvesse ei võeta:

• nt eluaseme müük, isikliku auto müük, maksuvaba (lapse)toetus, maksuvaba stipendium, lähetuse päevaraha maksuvaba piirmäära ulatuses, isikliku sõiduauto hüvitis jne.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456