Autor: Kristel Härma • 5. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luminor: me ei koonda raha pärast

Luminori sõnul ei koonda nad kulude kokkuhoidmiseks ning vaja on teha hoopis investeeringuid.
Käesoleval aastal kavatseb Luminor pank koondada 800 töökohta, praegu on kontsernil Baltikumis umbes 3000 töötajat.
Foto: Andras Kralla

Luminori privaatpanganduse ja varahalduse juht Gunnar Toomemets ütles, et kollektiivse koondamisega ei taha pank mitte kulutusi kokku tõmmata, vaid sulatada lõplikult kokku kolme riigi üksuste töö. Näiteks viiakse kõik kliendid üle ühisele tehnoloogilisele platvormile. "Kõik see nõuab kokkuhoiule vastupidiselt investeeringuid ja tähelepanu."

Sellest, kui suur on koondatute palkade pealt kokkuhoitav raha võrreldes koondamiskuludega, on Toomemetsa sõnul veel vara rääkida. Tema sõnul on vara rääkida ka selle mõjust kasumile. Turuliidriks saamise nimel tuleb neil aga tema sõnul muutuda efektiivsemaks ja uuendada oma tehnoloogilisi lahendusi. Tema sõnul on vaja investeerida ka oma töötajatesse.

Toomemetsa sõnul on loogiline, et kui kokku viidi sisuliselt kuus organisatsiooni kolmes riigis, kaovad ära dubleerivad kohad. "Ametikohti koondatakse kõigil tasanditel üle panga,“ ütles ta ja märkis, et kui enne oli kolm sama eesmärgiga ametiposti igas riigis, siis nüüd on kolme asemel üks inimene, kes valdkonda juhib.

Efektiivsuse toob ka see, et üha enam tehakse pangatehinguid internetis ning teenindussalis keskendutakse Toomemetsa sõnul rohkem personaalsele nõustamisele.

Suurim hoop Leedus

Kui Eestis koondatakse 130 inimest, siis Lätis 250 ja Leedus 420 ametikohta. Toomemets ütles, et selle põhjus on, et Leedus on Luminor kõige suurem. Ta märkis, et Luminor on 1,3 miljoni kliendi ja ligikaudu 3 000 töötajaga suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades ning Leedus oli neist eelmise aasta kolmanda kvartali seisuga 1300 töötajat. Enam nii suurt koondamist pangal Toomemetsa sõnul plaanis ei ole.

Kuuldavasti on Luminori uus omanik Blackstone tehnoloogilised arendused seisma pannud ning eelistaks need sisse osta. Samuti võiks pank tulla välja uue nutipangaga. Toomemets kinnitas, et pank tuleb sel aastal välja uute digitaalsete kanalitega, kuid millisel kujul need täpselt ellu viiakse, ei ole veel lõplikult selge.

Lauri Kool, töötukassa kommunikatsiooni-spetsialist
Koondatutel hea võimalus teha koos ettevõte Täna on tööturg pigem tööotsija poole kaldu, seega on hea aeg uuteks võimalusteks. Töötuna registreeritud inimestele pakutakse töötukassas mitmeid võimalusi – võib kaaluda uute oskuste õppimist, vananenud teadmiste värskendamiseks kursusi ja ka ettevõtjaks hakkamist. Alustava ettevõtja toetus annab võimaluse hakata enda tööandjaks ja kui ettevõtte loob mitu registreeritud töötut, on saadav toetus sellevõrra ka suurem. 2018. aastal oli Eesti Töötukassal vahendada keskmiselt 9 400 vaba töökohta kuus. Uutest registreeritud töötutest rakenduvad 6 kuu jooksul tööle pooled, 12 kuu jooksul 65%. Kui võtta välja need uued registreeritud töötud, kes pole vähenenud töövõimega, siis ai eelmisel aastal poole aasta jooksul tööle 72 %. Olukord tööturul on selline, et kõik otsivad kuldsete kätega töömeest. Just nn sinikraedele on pakkuda rohkem töökohti. Ligi 80% vahendatavatest töökohtadest sinikraede ja 20% valgekraede ametid. Samas on registreeritud töötute seas ikkagi rohkem just sinikraesid (70 %). Luminor on töötukassaga ühendust võtnud juba eelmistel nädalatel, et kogu protsess vastaks seadustele, koostöö on olnud väga sujuv. Täna saabus ka ametlikult kollektiivse koondamise teavitus. Kokku on lepitud ka selles, et märtsis toimub Luminori töötajatega mitu kohtumist, räägitakse töötuna arvele võtmisest, kohal on karjäärinõustaja, toimub töötuba. Viimastel aastatel on keskmiselt 1500 – 2000 koondamist. Spetsialiste ja juhte on nende seas suhteliselt vähe.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456