Autor: Personaliuudised.ee • 6. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majutuses ja toitlustuses napib töötajaid, kuigi koolides lõpetajaid jagub

Majutuse ja toitlustuse lõpetab kutse- ja kõrgkoolides piisavalt õppureid, kuid nad ei lähe oma erialasele tööle või püsivad seal lühikest aega, selgus OSKA tuleviku-uuringust.
Foto: Pixabay.com

Uuringu ühe autori, OSKA analüütiku Mare Uiboupini sõnul tunnevad ettevõtted eriti puudust kokkadest, kelneritest ja administraatoritest. „Väiksema palgaga ametitesse ongi madala töötuse korral raske töötajaid leida. Edukad on ettevõtted, kes pakuvad töötajatele sobivaid töötingimusi, koolitus- ja karjäärivõimalusi ning tunnustavad erialase väljaõppega töötajaid,” lisas Uiboupin.

Uuringus tehakse kutsekoolidele ettepanek pakkuda töötavatele inimestele senisest enam paindlikke lühiajalisi kursusi, nn õpiampse, et nad saaksid töö kõrvalt väiksemate osadena erialaseid teadmisi ja oskusi või lisaeriala omandada. Nii püsivad töötajad kauem ametis ja täiendavad vajalikke oskusi.

Uuringu järgi suureneb aastani 2025 majutuse, toitlustuse ja turismi hõive 2 %. Väike töökohtade arvu kasv ootab ees majutusettevõtete allüksuse juhte, administraatoreid, toateenijaid, kokkasid, giide ja aktiivtegevuste juhte. Toitlustuse lihttöö tegijate, näiteks nõudepesijate ja abikokkade järele tulevikus vajadus mõnevõrra väheneb.

Majutuses, toitlustuses ja turismis töötab umbes 28 000 töötajat, kuid tulenevalt töö hooajalisusest on mitme ameti töötajate arv kõrghooajal märkimisväärselt suurem. Sagedased on lühiajalised töölepingud, sh tööampsud ja osaajaga töötamine.

OSKA majutuse, toitlustuse ja turismi uuringus analüüsiti tööjõu- ja oskuste vajadust aastani 2025 ning esitati ettepanekud haridussüsteemile, kuidas seda täita. Tuleviku tööjõu- ja oskuste prognoosisüsteem OSKA koostab aastaks 2020 kõigil elualadel Eesti tööjõu- ja oskuste vajaduse prognoosid ning võrdleb neid pakutava koolitusega kutse- ja kõrghariduses ning täienduskoolitustes. OSKA uuringuid koostab Kutsekoda Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456