Autor: Personaliuudised.ee • 15. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Et töösuhe saaks lõpetatud väärikalt ja korrektselt

Tööturu tänane situatsioon ei tähenda sugugi, et kõik sõlmitavad töösuhted oleks õnneliku lõpuga nagu muinasjutud. Sugugi mitte! Sageli jõuavad konfliktid otsaga tööinspektsiooni või kohtusse ja oleks igati kasulik, kui ei selguks, et tööleping pole lõpetatud korrektselt.

Missuguste juhtumitega juristil oma praktikas tegeleda tuleb ja kuidas oleks hõlbus tehtud vigu vältida, selgitab Personaliuudiste lugejaile advokaadibüroo LEXTAL advokaat Kristi Sild.

Mis on kolm kõige tähtsamat asja, mida tööandjal tasub silmas pidada töölepingut erakorraliselt ja ühepoolselt üles öeldes?

Kaalu, plaani ja vormi hoolikalt. Töölepingut ei tohiks üles öelda tormakalt ja emotsioonidest laetuna, siis võivad väga kergesti vead tulla. Töösuhte lõpetamise vajadus peaks olema põhjalikult läbi kaalutud ja kui lõpetamise otsus on seejärel tehtud, tuleb protseduur hoolikalt ette valmistada ja korrektselt vormistada.

Millised on peamised vead, mida oma praktikas näete?

Paljud vaidlused lõppevad tööandjale kaotusega seetõttu, et tööleping on lõpetatud liiga kergekäeliselt. Kuna töösuhte erakorraline lõpetamine toob inimesele kaasa ootamatu sissetuleku kaotuse ja võib põhjustada emotsionaalse trauma, siis nõuab seadus, et töölepingu erakorralise ülesütlemise põhjus peab olema väga mõjuv. Töövaidluskomisjon või kohus peab olema veendunud, et töösuhet jätkata ei olnud tõepoolest võimalik. Üldiselt eeldatakse ka seda, et inimest on enne töölt ärasaatmist hoiatatud ja talle on antud võimalus oma käitumist parandada. Teatud juhtudel on enne töölepingu lõpetamist kohustuslik pakkuda töötajale ka teist tööd.

Töösuhte lõpetamisega võib kaasneda hulgaliselt riske ja vaidlusi, mida oleks targem ennetavalt ära hoida. Millised probleemid konkreetselt võivad töösuhte lõpetamisega esile kerkida ja kuidas neid ennetada, saad täpsemini teada 26. märtsi veebiseminaril.

Kas saate tuua mõne huvitava näite oma praktikast?

Kuna kõikide lugude autorid ja peategelased on inimesed, siis on värvikaid juhtumeid palju. Mõni on õiguslikult keerukas. Näiteks olen nõustanud saatkondi restruktureerimisel, seal põrkuvad erinevad õigusruumid ja tavad ning kõiki nõudeid arvesse võttes on ümberkorraldusi päris keeruline teha ja vormistada. Osa lugusid on lihtsalt huvitavad ja kohati naljakad ka. Kord olen pidanud hindama, kas see, et töötaja end traksipidi kraana konksu otsas hüpitab ja kiigutab, on piisavalt tõsine tegu, et tööleping üles öelda.

Kas on mingit imerelva, mis aitaks töövaidlusi vältida?

Lisaks eelnevalt öeldud põhimõtetele arvan, et vaidluse riski aitab vähendada ka see, kui töötajat koheldakse ka konfliktiolukorras väärikalt – et talle selgitatakse töösuhte lõpetamise põhjuseid, antakse võimalus küsimusi küsida ja võib-olla ka oma esimene šokk välja elada. Vältida tuleks vallandatud töötajat halvustavate teadaannete levitamist kas kollektiivi, klientide või koostööparterite hulgas ja ka avalikkuse ees. Esiteks võib see minna vastuollu isikuandmete kaitse nõuetega. Teiseks ei ole kunagi välistatud, et töölepingu lõpetamine tunnistatakse hiljem tühiseks ja taoliste laimavate teadaannete levitamisega kahju tekitamist arvestatakse kindlasti väljamõistetava hüvitisesumma määramisel.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456