Autor: Personaliuudised.ee • 10. juuni 2019

Töökeskkonnategur, mis mõjub meestele ja naistele erinevalt

Ruumi temperatuur mõjutab erinevalt meeste ja naiste intellektuaalset võimekust, näitab USC Marschall School of Business’is tehtud uuring.
Foto: Pixabay

USA teadlased on leidnud, et naised sooritavad paremini matemaatilisi ja verbaalseid oskusi hindavaid ülesandeid soojemas ruumis ja mehed jällegi külmemas.

Ka varasematest uuringutest on teada, et naistele meeldib kõrgem ruumi temperatuur kui meestele, aga ükski varasem teaduslik uuring ei ole välja selgitanud, kuidas mõjutab see naiste ja meeste kognitiivset võimekust, selgitavad teadlased.

Tööruumide temperatuuri reguleerimine võib mõjutada tootlikkust

Teadlased värbasid 543 saksa üliõpilast sooritama loogilisi matemaatilisi ja keelelisi võimeid mõõtvaid teste eri temperatuuridega ruumides. Üks ruum oli 16-kraadise ja teine üle 32-kraadise temperatuuriga.

Üliõpilastele lubati rahaline auhind, mille suurus sõltus õigete vastuste hulgast. Osalejatest 41% olid naised. Uuringus selgus, et naisõpilased said rohkem õigeid vastuseid soojas ruumis, meesõpilased said aga paremini hakkama jahedas ruumis. Ruumi temperatuuril oli suurem mõju naiste kognitiivsele võimekusele kui meeste omale.

Teadlased tõstsid esile, et kuna uuringus osalejad olid ühest demograafilisest grupist, siis temperatuuri mõju ei pruugi olla samasugune ka teistel gruppidel. Sellest hoolimata arvavad teadlased, et töökohtade tootlikkust on võimalik tõsta ruumi temperatuuri reguleerides.

Naistel hakkab meestest kergemini külm

On teada, et naistel hakkab meestest kergemini külm. Osaliselt juhtub see seetõttu, et mehed on naistest lihaselisemad ja lihas toodab rasvast enam soojust. Kuna inimesed veedavad suurema osa ajast siseruumides, on oluline leida ehitiste planeerimise ja kasutuse puhul sobivaid lahendusi. Tuleb aga meeles pidada, et suurem osa kütte- ja jahutussüsteemidest põhineb endiselt 1960. aastatel tehtud arvestustel, mis võtsid arvesse keskmise mehe mõõte, toonitab 2015 aastal avaldatud Nature Climate Change väljaanne.

Allikas: tooheaolu.ee (tõlgitud veebilehelt mtvuutiset.fi)

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456