Autor: Anu Prandi, BDO Eesti, HR&Recruitment Senior Manager • 3. mai 2024

Anu Prandi: kehv tasusüsteem toob kaela 7 häda

Kuida luua hea töötasusüsteem, millega arvestada ja millest hoiduda - need on küsimused, mis tekitavad peavalu paljudele ettevõtetele. Anu Prandi ütleb, et lihtsustatult on olemas 3–4 eri tüüpi palgasüsteemi, parim valik võib olla kombinatsioon erinevatest tüüpidest.
BDO Eesti Strateegiline organisatsiooni arengu ja talendijuhtimise juht Anu Prandi
Foto: Ardo Kaljuvee

Paarikümneaastase personalitöö kogemuse juures näen, et paljudel ettevõtetel ei ole välja kujunenud kindlat töötasusüsteemi ja seda eelkõige väikeettevõtetes. Töötasusüsteemi ja strateegia kujundamise peale hakatakse mõtlema alles siis, kui sarnaste ametikohtade arv on kasvanud, juhtide tööajast kulub liiga palju aega töötasudega seotud otsuste tegemiseks, töötajad tunnevad ebaõiglust ja rahulolematust, motivatsioon on vähene, talendid ei soovi tööle tulla jne.

Põhjuseid võib olla palju, kuid peamiseks liikuma panemavaks jõuks on tõsiasi, et tööjõukulu on võrreldes sarnaste ettevõtetega proportsionaalselt ebamõistlik ja töötasud ei aita kaasa ettevõtte eesmärkide saavutamisele.

Töötasusüsteem on ettevõtte nägu

Töötasusüsteem peaks toetuma neljale sambale – olema läbipaistev, õiglane, ärieesmärkidega kooskõlas ja motiveeriv. Neid kriteeriume arvesse võttes võib olla kindel, et ettevõtte töötasusüsteem on tasakaalus kõigi asjaosaliste huvide ja ootustega.

Veebiseminaril Kuidas kujundada ettevõttele töötasusüsteemi? saad põhjalikud teadmised ettevõtte vajadustele vastava töötasustamise süsteemi kujundamiseks.

Ootame osalema! Veebiseminari pileti ja täpse info saad SIIT.

Töötasusüsteem on juhile oluline töövahend ettevõtte edukaks toimimiseks ja tööjõukulude juhtimiseks, töötajate motiveerimiseks, seaduste järgimiseks ning tulemuste saavutamiseks õiglaselt ja läbipaistvalt.

NB! Soodushinnaga pileti saad haarata kuni 03.05.2024.

Sobiva töötasusüsteemi loomisel tuleb arvesse võtta ettevõtte eesmärke, kultuuri, suurust, sarnaste ametikohtade hulka, tegevusvaldkonda, töö laadi, turuolukorda jne. Hea töötasusüsteem aitab juhtida ettevõtet soovitud eesmärkide saavutamisel ja väljatöötatud palgasüsteem on iga targa juhi oluline tööriist, mida ei saa ega ka tohiks kunagi kopeerida pimesi teise ettevõtte näitel.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456