Autor: Kaire Viil, juhtimiscoach, mentor, koolitaja • 14. august 2023

Enesekindlus on tipptegijate harjumus

Enesekindlad töötajad kogevad vähem läbipõlemist ning suudavalt üle olla sellest, mida teised temast arvavad. Enesekindlust saab treenida iga päev.
Paranda oma tulemust iga päevaga 1%, soovitab juhtimiscoach, mentor ja koolitaja Kaire Viil.

Inimene on suuteline õigete harjumustega saama soovitud valdkonnas tipptegijaks. Brendon Burchard kirjutab raamatus “Tipptegijate harjumused”, et selleks tuleb:

• omandada põhioskused;

• saada selgus enda tõelises kutsumuses;

• hakata pädevusi arendama ning lihvima iga päev.

Järjepidevus ja pingutamine tõstavad pädevust ja ühes sellega enesekindlust. Analüüsi protsessi pidevalt ja suhtu vigadesse kui väärt õppetundidesse. Mõtle, mida õppisid, millega hästi hakkama said, ning tunnusta end. Mõtle korraks sellele, mida oled viimase paari aasta jooksul tööl või kodus väga hästi teinud, kuid pole end selle eest kordagi premeerinud?

Proovi iga päev 1% paremini

Tõhus on tegutseda kas või nii, et proovid iga päevaga sooritada 1% paremini. Analüüsi kord nädalas, kuidas sul läinud on ja mille üle oled eriti uhke. Ühes kuus on paarkümmend tööpäeva, seega võid sihikindla pingutamisega jõuda poole aastaga kaks korda parema soorituseni. Enesekindlam oled juba mõne nädala pärast. See kehtib nii vaimse kui füüsilise soorituse korral, tööl ja vabaajategevustes.

Mida rohkem oskusi omandad, seda suurem huvi on edasiliikumise vastu ja oled tegevusest rohkem haaratud. Näiteks mul oli esialgu aukartus disainiprogrammi Canva suhtes. Imetlesin teiste kujundatud kauneid infomaterjale, aga kui sain teada, et mu kaaslastest coach'id teevad seda kõike ise, otsustasin samamoodi tegutseda. Praeguseks tahan katsetada erinevaid vidinaid ja proovida uusi tööriistu ega lepi enda jaoks liiga lihtsa tulemusega. Kui infograafika valmis, ei unusta ma ka endale pai teha ega võrdle, kuidas mu töö võrreldes teiste postritega välja paistab. Enesekindel inimene julgeb olla autentne ja rohkem tema ise.

Kuidas tegevusi rohkem nautida?

Enesekindlus aitab kaasa heaolutunde kogemisele ja tööülesandeid täites voosolemise tunde tekkele. Vootunne ehk Mihaly Csikszentmihalyi uuritud flow tekib siis, kui töötaja on tegevusest niivõrd haaratud, et unustab kõik kõrvalise ja tunneb end tegutsedes oma võimete laineharjal. Millal Sina end nii põnevil ja erksana tundsid – las kogu maailm ootab ning mina naudin protsessi ja ootan õhinaga tulemust.

PANE TÄHELE!

Kaire Viil astub üles ka novembrikuise Koolituskonverentsi enesearengu töötoas, kus õpetab enesekindlust vaid 30 minutiga kasvatama. Esmase soodushinnaga piletid konverentsile on saadaval veel vaid loetud päevad!

Seda soosib ärksameelselt tegutsemine – keskendud kõikide meeltega sellele ühele tegevusele ega lase segajatel oma tähelepanu hakkida. Need võivad vähendada tulemuslikkust kuni 75% ehk töötad näiteks kaheksa tunni asemel süvitsi vaid paar tundi. Ärksameelsust ning õhinat tulemuse ees saab kogeda ka lihtsama rutiinsema töö korral. Kui iga päev teha veidi paremini, siis on ka rutiinsemad ülesanded põnevad – mida teen täna teisiti ja kuidas saan veelgi paremini? Töötaja tunneb siis, et ta on nii proff, et teda ei saa valdkonna olulistest asjadest kõrvale jätta.

Liigu pidevalt!

Kindlasti aitavad enesekindlust suurendada paremad tervisekäitumise harjumused. Liikumine toodab kehasse heaolutunnet suurendavaid aineid. Kas oled märganud, et enamik eri valdkondade tipptegijaid on heas füüsilises vormis?

Võta fookusesse mõni tööalane või hobiga seotud oskus ning proovi iga päev selles veidi paremaks saada. See tugevdab nii vaimset kui füüsilist haolu ja sinu enesekindluse kasvu märkavad ka teised!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456