Autor: Personaliuudised.ee • 1. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töövõimereform käivitus ootuspäraselt

Foto: Arne Kailas, Sotsiaalministeerium
Töövõimereform on käivitunud ootuspäraselt ja on märgata töövõimetuspensionäride aktiivsuse kasvu, selgub sotsiaalministeeriumi eile (31. märtsil) valitsusele antud ülevaatest.

Praeguseks on käivitunud reformi esimene järk, kus pakutakse töövõimetuspensionäridele uutel alustel ja rikkalikumat valikut teenuseid, arvestades nende individuaalseid vajadusi. Abi igapäevaeluga toimetulekul pakub sotsiaalkindlustusamet ning töö otsimisel ja säilitamisel töötukassa, kellele kanda on edaspidi töövõimereformi rakendamise põhiroll.

„Kuigi põhjalikumaid järeldusi teha on veel vara, võib märgata töövõimetuspensionäride huvi nii tööotsimise kui ka tööd ja igapäevalu toetavate teenuste vastu,” kommenteeris esimese kahe kuu tulemusi sotsiaalministeeriumi töövõimepoliitika juht Arne Kailas.

Jaanuaris oli töötukassas registreeritud töötuna 4634 vähenenud töövõimega inimest. Tööturuteenuseid osutas töötukassa antud sihtrühmale samas ajavahemikus 427 korral. Veebruaris olid vähenenud töövõimega tööotsijaid juba 4771 ja teenust hakati saama 715 korral. Kahe kuu peale oli alustamisi kokku 1142.

Sotsiaalkindlustusamet tuvastas aasta kahe esimese kuu jooksul 273 tööealise inimese sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuse vajaduse, suunas uudsele pikaajalise kaitstud töö teenusele 308 inimest ja 3540 tööealist inimest sai nende toel abivahendi.

Üle 13 miljoni euro eest teenuseid

Kokku on riigil valmidus osutada töötukassa ja sotsiaalkindlustusameti kaudu tänavu töövõimereformiga seotud teenuseid 13,8 miljoni euro eest.

Kailase sõnul on ka muudes aspektides reform käivitunud rahulikult ja ootuspäraselt. „Töövõimereformi käivitamiseks vajalik seadusandlus on olemas, rakendusaktide ettevalmistus vastab ajakavale, reformi tegevuste rakendamiseks vajalikud IT-arendused on ajagraafikus,” loetles töövõimepoliitika juht.

Töötukassa on viinud tervishoiuteenuse pakkujate seas läbi hanked töövõime hindamise teenuse ostmiseks ning viimased teenuseosutajad leitakse aprilli ja maikuu jooksul. Sotsiaalministeerium viis läbi hanke töövõime hindamise koolituste korraldamiseks. Partner on Tartu Ülikool, kellega koos koostatakse koolitusprogrammi.

Teenused juba praegu, hindamine suvest

Tänavu jaanuarist käivitunud töövõimereformiga uuendatakse laiapõhjaliselt Eesti töövõimetussüsteemi. Reformi eesmärk on toetada praeguste töövõimetuspensionäride ja uute töövõimesüsteemi sisenejate täisväärtuslikku elu tööleidmise kaudu, arvestades nende isiklikku võimekust. See tähendab senise töövõimetuse asemel töövõime hindamist, uuendatud ja uusi teenuseid vähenenud töövõimega inimestele ning abi töö ja töötajate leidmisel.

Töövõimereform käivitub kolmes järgus ning lähtub põhimõttest „teenused enne, hindamine pärast”. Töötukassa ja sotsiaalkindlustusameti teenusevalik uuenes tänavu jaanuarist, 1. juulist hakkab töötukassa hindama n-ö uute hinnatavate töövõimet ning 2017. aastast laieneb hindamine töövõimetuspensionäridele ja teistele püsiva töövõimetusega inimestele.

Lisainfo töövõimereformi kohta leiad SIIT!

Allikas: Sotsiaalministeerium

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456